CRNA PLIMA / Naftna mrlja prijeti Mississippiju

Image

Nafta koja curi iz bušotine u Meksičkom zaljevu velikom se brzinom širi prema obali Louisiane. Dio mrlje je zapaljen, a vlasti čine sve kako bi se izbjegla ekološka katastrofa.

29.4.2010.
5:25
VOYO logo

NEW ORLEANS - Platforma Deepwater Horizon, koja je 22. travnja potonula u Meksičkom zaljevu, ispušta pet puta više nafte nego što je prvotno procijenjeno, a naftna se mrlja velikom brzinom širi prema američkoj obali i delti rijeke Mississippi.

Iako je u srijedu jedan dio naftne mrlje zapaljen, crna plima se nezaustavljivo širi pa bi već u četvrtak mogla doći do obale Louisiane na jugu SAD-a, prijeteći njezinom ekosustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Bobby Jindal je zatražio od saveznih vlasti hitnu pomoć za zaštitu obala. "Naš apsolutni prioritet zaštita je naših građana i okoliša. Ta su sredstva primarna za ublažavanje utjecaja crne plime po naše obale", izjavio je guverner.

Američka obalna straža je u četvrtak, tjedan dana nakon potonuća platforme, otkrili novo curenje iz bušotine. Procjenjuju da se dnevno u more izlije više od 5.000 barela nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pokušaju zadržavanja napredovanja crne plime, ekipe za intervenciju zapalile su u srijedu dio mrlje koja je dosezala 965 km površine i nalazila se tada na otprilike 26 km od Louisiane.

Platforma Deepwater Horizon, vlasništvo tvrtke Transocean, sadržavala je 2,6 milijuna litara nafte i crpila je gotovo 1,27 milijuna litara dnevno. Dva dana prije potonuća na platformi je došlo do eksplozije i požara. Poginulo je 11 osoba.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski naftni div BP objavio je da su širenje mrlje pokušali zaustaviti uz pomoć robota, no svi su pokušaji propali. BP namjerava također izbušiti sigurnosne odvode namijenjene postavljanju posebnog sredstva za potpuno zatvaranje rupe, ali bi to moglo potrajati dva do tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo