BIO ZAMRZNUT U LEDU / Nakon 39 godina pronađen nestali hrvatski alpinist

Image
Foto: RTL

Nakon dugih 39 godina pronađen je hrvatski alpinist nestao u lavini na Kavkazu. Njegovo tijelo svo to vrijeme bilo je skriveno, zamrznuto u dubokom ledenom nanosu gdje su ga konačno pronašle gruzijske vlasti. 1974. tamo se naime dogodila najveća tragedija hrvatskog alpinizma - kada su u istoj nesreći život izgubila četvorica Hrvata.

31.8.2013.
18:55
RTL
VOYO logo

Bespuća gruzijskog ledenog Kavkaza nakon 39 godina otkrila su tijelo NenadaČulića. Bio je jedan od četvero Hrvata koji su 1974. stradali u lavini.

"Ja sam mislio da će se naći, ali moglo je proći još 10 godina, moglo je da ga nikad ne nađu", rekao je alpinist BrankoŠeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon toliko godina još su živa sjećanja na jednog od najboljih hrvatskih alpinista, koji je mnogima bio i učitelj. "Jako je bio spretan s rukama, bio je odličan prijatelj, miran čovjek", kaže Šeparović.

Gruzijske su vlasti prije nekoliko dana locirale, a zatim i spustile tijelo Nenada Čulića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prekjučer su nas kontaktirali da je ovih dana, dakle prošli tjedan pronađeno tijelo, i da su ga spustili u najbliže mjesto i putem snimaka smo napravili identifkaciju", izjavio je DarkoBerljak iz GSS-a.

Nada da će ga skoro naći učvrstila se lani, kad je hrvatska ekspedicija desetak dana bila pod Križem Ušbe na Kavkazu u potražnoj akciji i to 38 godina od nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan Čeh koji je prolazio pronašao je čuturu sa znakom HGSS-a, i to je bila sreća da je bio Čeh jer da je bio Japanac ili Englez teško da bi to povezao s našom službom. Poslao nam je slike i GPS poziciju i prošle godine smo otišli na to mjesto, dobro pretražili i našli tri tijela", dodao je Berljak.

Jedno je bilo ono ViktoraTabakovića, koji je zajedno s Čulićem nestao u lavini. U toj nesreći poginula su još dvojica Hrvata - AnteBedalov i UrsoVrdoljak. Njihova tijela pronađena su odmah. Kolege se još sjećaju kako su se pripremali za tu vrlo im važnu ekspediciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo dosta visoko brdo i nisu nam ljudi dotad bili na tom dijelu svijeta. Jako su se veselili tome", rekao je Šeparović.

Ta se ekspedicija naposlijetku pretvorila u najveću tragediju hrvatskog alpinizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo