MINIJATURNI ZELENI / NASA: Netko živi na Saturnovom mjesecu!

Image

Premda ima i onih drugačijih mišljenja, nekolicina NASA-inih znanstvenika, koji proučavaju podatke što ih iz okolice Saturna šalje sonda Cassini, tvrdi da imaju dokaz da tamo postoji život.

5.6.2010.
17:55
VOYO logo

NASA-ini znanstvenici kažu da su našli krunski dokaz da života ima i izvan našeg planeta.

Naime, sonda Cassini, koja već godinama leti oko Saturna i njegovih satelita, na Zemlju je poslala podatke kako neposredno iznad površine Titana, Saturnova najvećeg mjeseca, nema vodika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, u nešto višim slojevima Titanove atmosfere, vodika ima u izobilju pa su znanstvenici zaključili da je vodik na površini netko "podisao". S obzirom na kemijski sastav atmosfere na Titanu, plinoviti bi vodik tamo mogao biti ono što je na Zemlji kisik, dakle tvar bez koje život nije moguć.

Istina, Cassini još nije ulovio nijednog Titanovog stanovnika pa priča o krunskom dokazu možda i ne zvuči toliko uvjerljivo, ali tko bi se usudio opovrgnuti NASA-ine znanstvenike kada tvrde da života tamo ipak ima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je najvjerojatnije o golom oku nevidljivim organizmima u ranom stadiju razvoja. No, za nekoliko milijardi godina, kada se Sunce bude toliko zagrijalo da će i na Zemlji biti nepodnošljivo vruće, na Titanu bi život mogao biti itekako razvijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo