RAZOČARAN U VOĐE / Naslikao sebe kako ubija državnike

Brazilski umjetnik je toliko razočaran u svjetske lidere da je svoje frustracije izrazio na slikarskom platnu. No, mnogi su zgroženi njegovim izražajem.

29.9.2010.
20:13
VOYO logo

SAO PAOLO - Brazilski umjetnik Gil Vicente je naslikao seriju svojih autoportreta, no sebi je namijenio ulogu atentatora na brojne svjetske vođe. Na slikama drži nož pod vratom brazilskom predsjedniku Luli da Silvi, puca u papu, u britansku kraljicu te u iranskog predsjednika.

Slike su dio bijenala u Sao Paolu, a već su izazvala zgražanje javnosti. Od organizatora je zatraženo da se izložba zatvori jer potiče na nasilje posebno kod mladih. No, oni su to zasad odbili te tvrde da umjetnik ima pravo na izražavanje svog mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove su slike imale katarzičan učinak na mene. Od kad sam ih počeo slikati imam osjećaj kao da sam isprao svoju dušu. Da sam naslikao nekog drugog umjesto sebe, to ne bi bilo to" kaže Vicente.

Među Vicenteovim žrtavama su i bivši američki predsjednik George Bush, bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan te bivši izraelski izraelski premijer Ariel Sharon.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo