KRATKA PROMJENA VREMENA / Ne spremajte kapute, stiže nam novi 'zimski monsun'!

Image
Foto: RTL

Bez obzira na zatopljenje uobičajeno za drugu polovicu veljače, bit će još zimskoga vremena, ali će vjerojatno biti blaže i trajati kraće. Zato, ne spremajte još zimsku odjeću, trebat će vam!

17.2.2012.
9:08
RTL
VOYO logo

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, nove snježne pahulje počet će padati već u ponedjeljak, 20. veljače, a na Jadranu će ponovno zapuhati jaka bura.

Ipak, iz DHMZ-a najavljuju kako će promjena vremena ovog puta biti kratkotrajna te ne bi trebala izazvati veće probleme.

Prosinac i gotovo čitav siječanj bili su iznadprosječno topli. Kraj siječnja i prva polovica veljače, pak, iznimno hladni. U Dalmaciji je bilo između 4 i 7, a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti čak 8 do 11 stupnjeva hladnije nego što je uobičajeno.

Dugogodišnji podaci meteoroloških opažanja u Hrvatskoj, kao i istraživanja vremenskih sustava u središnjoj Europi, potvrđuju da je to uobičajeno razdoblje anticiklonalnog hladnog vremena, odnosno takozvanog "zimskog monsuna".

Međutim, prosječno trajanje toga razdoblja je 6,1 dan, a ove je godine trajalo više nego dvostruko dulje.

Sredina veljače je klimatološki njezin najhladniji dio, a u drugoj polovici veljače bilježi se osjetan porast srednje temperature, navode u DHMZ-u.

Dodaju kako u pučkoj meteorologiji postoji odgovarajuće vjerovanje da Sv. Valentin donosi zatopljenje: "Toplina Valentina stiže do korijenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo