Predsjednica odgovorila sdp-u / 'Nisam ja ničija marioneta, SDP podcjenjuje inteligenciju hrvatskih građana!'

Novi sukob Predsjednice i SDP-a. Prvo u Saboru, a potom i na izvanrednoj presici optužili su je da je izbjegla platiti porez kada je milijun i 170 tisuća državnih kuna za kampanju prebacila na račun HDZ-a. Ona i bivša stranka uzvraćaju da je sve čisto i da je samo našla način kako će više novca koji je obećala u humanitarne svrhe ostati potrebitima

29.4.2015.
18:59
VOYO logo

Prvi put kao predsjednica dolazi u Bruxelles, a kod kuće skandal - SDP ju optužuje da nije smjela 1,17 milijuna kuna - uplatiti na račun HDZ-a.

"Da su isplaćeni s mog računa, platila bih 40 posto poreza na dohodak, kojega ja nemam, jer ne želim da to u bilo kojem slučaju se tumači kao moj osobni dohodak. Plus još onaj PDV na donacije, znači ljudima bi zapravo otišlo jako malo novaca. Na ovaj način će se podijeliti ljudima kojima to treba. Potpuno transparentno", izjavila je predsjednica RH.

Što je zapravo napravila?

Svih milijun i 170 tisuća kuna naknade za kampanju, proslijedila je HDZ-u pa će porez biti nula jer stranke ne plaćaju porez na donacije. Da je novac prebacila na osobni račun - što ima pravo, platila bi čak 685 tisuća kuna poreza.

Humanitarne svrhe, ok, ali državi porez mora platiti - proziva SDP.

"To je jedinstven slučaj u svijetu da predsjendik države izbjegava platiti porez državi kojoj je predsjednik. Kad bi se tako nešto dogodilo u SAD-u - Vrhovni sud bi momentalno pokrenuo postupak impeachmenta koji bi završio razrješenjem takvog predsjednika", kazao je NenadStazić (SDP), potpredsjednik Sabora.

Državno izborno povjerenstvo, međutim, kaže nema prekršaja, a i PeđaGrbin koji bolje od Stazića poznaje pravo - ograđuje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Predsjednica izbjegava plaćanje poreza, ne može ona tražiti rupe u zakonu!'

"Ja ne govorim o nekakvom poreznom prekršaju, o tome će odlučivati nadležna tijela. Ja govorim samo o primjeru - ako ste vi predsjednik Republike onda vi primjerom građanim trebate pokazati kako se treba ponašati. Ako je država propisala plaćanje poreza onda vi kao predsjednik RH morate biti prvi koji će taj porez platiti", optužio je predsjednicu SDP-ov Grbin.

U HDZ-u kažu sve je po zakonu, i bolje da novac nije vratila u proračun Milanovićeve vlade.

'Stvaranje sukoba i konflikt jedina je SDP-ova taktika jer nemaju rezultate'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u srijedu da je sve po zakonu što se tiče donacije koju će predsjednica Republike KolindaGrabar-Kitarović uplatiti u humanitarne svrhe i ocijenio da će SDP-u izmišljanje sukoba, jer nemaju rezultate, biti jedino sredstvo političke borbe do parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što sumnja kako će ih oni koristi, podsjetio bih na njihove afere kupovine skupih mobitel telefona, skupih automobila, plaćanja skupih kvadrata u Zagreb Towera na primjer", u obranu predsjednice je stao HDZ-ovac Jandroković.

U SDP-u prozivaju šeficu države i da se svrstala na stanu HDZ-a te je pozivaju da "prestane biti marioneta HDZ-a i Tomislava Karamarka".

Kolinda Grabar-Kitarović iz Bruxellesa uzvraća na SDP-ovu prozivku

Image
Image

"To je podcjenjivanjeinteligencije hrvatskih građana, koji jako dobro razumiju o čemu je riječ. Od novca koji su sjeo na moj račun, koji je država dala za kampanju, ne želim ni jedne jedine lipe. To sam cijelo vrijeme govorila u kampanji i želim da taj novac ode u humanitarne svrhe, da bude doniran potrebitima", rekla je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bude isplaćen s mojeg računa, platilo bi se 40 posto poreza na dohodak, koji ja nemam, jer ne želim da se to ni u kojem slučaju tumači kao moj osobni dohodak te još PDV na donacije, znači ljudima bi zapravo otišlo jako malo novca. Stranka je bila donator u kampanji, dakle apsolutno nema nikakva razloga zašto taj novac ne bi otišao na račun stranke. Na taj način će se podijeliti ljudima kojima to treba, potpuno transparentno, dobit ćete svaki račun, svaku uplatu, moći ćete provjeriti kamo je otišao taj novac. Dakle, nema apsolutno ničega spornog", ustvrdila je, istaknuvši da poreze treba plaćati, ali da u "ovom slučaju to nije obveza".

"Znam da je tu riječ o poštivanju europskih uzusa i direktiva, međutim, upravo to plaćanje PDV-a i poreza na donacije postaje veliki problem u Hrvatskoj. Ovom prilikom zapravo bih htjela otvoriti to pitanje jer vidim da mnoge institucije, mnoge udruge ne mogu iskoristiti donacije niti ih dati zato što nema tko platiti PDV državi. Mislim da država ne bi smjela profitirati na siromašnima i potrebitima. To je moj stav, kod toga stojim i vjerujem da će građani to prepoznati", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljena da komentira optužbe da je marioneta HDZ-a, Grabar-Kitarović je rekla da će pokazati i da je već pokazala da je samo svoja i da predstavlja sve građane.

"Građani će procijeniti kroz ovih pet godina koje su pred nama, a mislim da već jesu u ova dva mjeseca, da nisam ničija marioneta, svoja sam, odnosno predsjednica svih građana u Hrvatskoj. Nastupam u njihovo ime, HDZ i njegovo članstvo dio su toga građanstva. Mene nikad nitko nije držao na koncu niti neće", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od izbora je prošlo sto dana, a predizborni rat za iduće - već je počeo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo