realno manji za 0,6 posto / Ništa od oporavka: BDP pada osmo tromjesečje za redom

Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2013. godine realno manji za 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

29.11.2013.
11:49
VOYO logo

Tromjesečni bruto domaći proizvod za treće tromjesečje 2013., prema prvoj procjeni, realno je manji za 0.6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2013. ostvaren je izvozom turističkih usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren izvozom roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2013. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (I), dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije (C).

Jedan od ciljeva usklađivanja službene statistike Republike Hrvatske sa statistikom Europske unije jest i skraćivanje rokova obračuna tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda te ranija objava prvog rezultata obračuna tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda.

Procjena bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2013. godine bit će objavljena u Priopćenju Državnog zavoda za statistiku broj 12.1.1/3., 10. prosinca 2013., u tiskanom obliku i na internetskim stranicama Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo