ažurni podaci / Nova mobilna aplikacija će vam otkriti gdje je gorivo najjeftinije

Tržište određuje i cijenu goriva, ali naravno da je nakon samo tjedan dana od uvođenja slobodnog formiranja došlo do poskupljenja. Uz to, cijene se mogu mijenjati jedanput dnevno, svaka crpka može imati svoje pa je pravo pitanje kako i gdje proći bolje.

26.2.2014.
18:52
VOYO logo

Kratko nakon Ine – cijene su digli i ostali distributeri. Građani nisu iznenađeni.

No, da su gorivo natočili sinoć, mogli su uštedjeti 12 lipa po litri. To su mogli doznati vozeći se od benzinske do benzinske, ili vozeći se prstom po ekranu pametnog telefona. Takvu aplikaciju prije nekoliko dana izbacio je Nikola Strahija iz Čakovca.

"Želio sam riještiti problem, kako naći najeftinije gorivo. Djelomično se podaci dobivaju od distributera, a aplikacija omogućuje i da korisnici pošalju izmjene cijena", kaže autor aplikacije, Strahija.

Slična je onoj koju već godinama razvija i HAK. No otkako se cijene formiraju slobodno, polovica distributera maknula ih je sa svojih web stranica pa u HAK-u korisnicima ne mogu ponuditi ažurne podatke.

"Naftne kompanije nisu prilagodile svoje informatičke sustave da uživo prikupljaju cijene sa svojih benzinskih postaja i objavljuju na svojim benzinskim postajama i vjerujem da će se uskoro riješiti", kaže Goran Baotić, voditelj Službe informacijskih tehnologija u HAK-u.

Da bi uštedjeli, građani su se počeli okupljati i na Facebook grupama gdje jedni drugima dojavljuju cijene. No, kako ih pratiti kada se mogu mijenjati svakodnevno. Poučeni primjerima iz Europe, vozači strahuju da bi ih distibuteri mogli dizati u najfrekventijim satima.

"To je teoretski moguće, ali nema razloga da se to radi. To bi bilo nekakav udar na kupce. Na taj način bi kupci izbjegavali takve benzinske postaje koje bi radile nekakav upad u sistem.", kaže Branko Poljak, direktor veleprodaje Crodux-derivata.

A koliko bi tražeći jeftinije gorivo mogli uštedjeti? Ako u prosjeku godišnje prijeđemo 15 tisuća kilometara uz potrošnju od osam litara – ispada da trošimo 1200 litara goriva. S razlikom u cijeni od 10 lipa – na godinu je moguće uštedjeti 120 kuna. No put do udaljenije postaje nije besplatan.

"Ako auto troši osam litara u prosjeku, 10 kilometara dalje znači prosjek od kojih 0,8 litara. Dakle to je oko 8 kuna. Da bi to kompenzirali s s jeftinijim gorivom, vi u principu morate natočiti dva tanka goriva", objašnjava Marko Tomac, zamjenik glavnog urednika Auto, motor i sporta.

I dok je traganje za jeftinijim gorivom  dobar izbor,  stručnjaci tvrde još je važnije odabrati auto prema potrebama i uložiti u vozačke vještine. Dokazano - na taj način možete trošiti čak 30 posto manje.




Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo