brane radna mjesta / Novinari BBC-ja odlaze u štrajk

Image

Novinari BBC-ja počeli su u ponedjeljak odmah iza ponoći 24-satni štrajk u znak prosvjeda protiv otpuštanja, što bi moglo prouzročiti prekide u radijskim i televizijskim emisijama te britanske mreže.

18.2.2013.
10:20
VOYO logo

Novinari i novinarke BBC-ja kreću u štrajk! Naime, sindikat novinara ovog golemog te iznimno utjecajnog i relevantnog medija nisu se uspjeli dogovoriti s upravom oko novih programskih sadržaja.

Budući da su čelni ljudi BBC-ja su već prije najavili 2.000 otkaza u idućih pet godina, sindikat je htio intervenirati te spasiti radna mjesta. Međutim, njihovi zahtjevi nisu naišli na odobravanje.

Stoga je sindikat odlučio započeti jednodnevni štrak za 'obranu radnih mjesta i kvalitetu novinarstva'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk je organiziran na poziv Nacionalne novinarske unije (NUJ) nakon neuspjeha pregovora o preraspoređivanju 30 zaposlenika kojima prijeti otkaz. Devet zaposlenika kojima prijeti otkaz radi na BBC-u u Škotskoj, a ostali u podružnicama Five Live, Asian Network i World Service.

Glavna tajnica sindikata Michelle Stanistreet rekla je da 'članovi NUJ-a rade na tome da se očuvaju radna mjesta i kvalitetno novinarstvo u korporaciji'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljutiti su i razočarani žalosnim odlukama vrha BBC-ja, odlukama po kojima novinari ostaju bez posla, a novinarstvo i kvalitetan program su ugroženi", rekla je.

Glasnogovornik BBC-ja rekao je da uprava razumije 'koliko situacije koje uključuju otpuštanja mogu biti teške i bolne', ali da je razočarana ovim štrajkom jer se svim silama trudi optimizirati preraspoređivanje osoblja i održavati dijalog sa sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi NUJ, BBC je od 2004. izgubio 7.000 radnih mjesta. Sindikat traži šestmjesečni moratorij na otpuštanja. Do 2017. ta javna medijska kuća planira ukinuti 2.000 radnih mjesta a izradu programa će temeljito preispitati u okviru velikog plana smanjenja troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo