Najveći zgoditak / Gdje je milijunaš koji mudro skriva svoj identitet?

Kraj je drugog dana u kojem negdje u Hrvatskoj, a igrač Eurojackpota očito slavi. Još uvijek se nije javio kako bi doznao gdje i kako preuzeti rekordan dobitak od gotovo 132 milijuna kuna.

12.1.2014.
18:46
VOYO logo

Osvojio je najveći zgoditak u povijesti igara na sreću u Hrvatskoj i svoj identitet mudro skriva. I treći dan od sretnog dobitka je prošao, ali ni Hrvatskoj se lutriji još uvijek nije javio.

"Iz prakse, obično prođe nekoliko dana dok sretni dobitnici ne dođu malo sebi pa se onda jave sami", rekao je Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske lutrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I da se javio netko i rekao da je baš on taj sretnik, tek sutra će se podaci provjeravati, a potom će dobitnika gotovo 132 milijuna kuna i potražiti.

"Mi ćemo najljepše mu čestitati i objasniti mu samu proceduru, a ona je da će ta sredstva koja dolaze iz drugih lutrijskih zemalja doći do četvrtka u Hrvatsku", pojasnio je Ferić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu, mora imati otvoren račun u Hrvatskoj. Bez suglasnosti, njegov ili njezin identitet neće se otkrivati javnosti.

Da je najpametnije skrivati identitet savjetuju i financijski stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako velika sredstva su upravo mamac za ljude koji bi na negativan način htjeli iskoristiti ta sredstva", pojasnio je financijski stručnjak Željko Kovač.

Kako iskoristiti toliki novac pitanje je koje vjerojatno već sad muči sretnog dobitnika. Savjet stručnjaka glasi: trećinu trošiti, trećinu ostaviti za štednju, a preostali novac investirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvenstveno mislim da se isplati ulagati u turizam, s takvim sredstvima vrlo lako možete kupiti hotele koji nemaju neke velike dubioze znači gotove objekte koji već funkcioniraju što je najbolja priča", dodao je Kovač.

No, porez na dobitak neće moći izbjeći, pa će država od tog iznosa zaraditi 20 posto, odnosno 26,4 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će država dobiti više novca za ovaj pojedinačni dobitak nego što je u cijeloj prošloj godini dobila od Hrvatske Lutrije, Ministarstvu financija čini se ova uplata ne znači previše.

Niti jedan prihod koji nije redovit i trajan ne predstavlja za proračun važniju stavku. Puno važnije od toga jest da je netko iz Hrvatske dobio dobitak i da se može tome veseliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I bez tih 26 milijuna za porez, nepoznatom Hrvatu koji je osvojio rekordni dobitak ostaje dovoljno.
Za desetak dana postat će vlasnik nevjerojatnih 105 milijuna kuna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo