POVIJESNI DAN ZA ISTOČNE SUSJEDE / Srbija otvorila pristupne pregovore s EU-om

Image
Foto: AP

Riječ je o prvoj pristupnoj konferenciji na kojoj nema otvaranja ili zatvaranja poglavlja, nego je riječ o ceremonijalnom sastanku na kojem se obilježava početak pregovora.

21.1.2014.
12:53
AP
VOYO logo

BRUXELLES - Srbija je u utorak u Bruxellesu otvorila pregovore o pristupanju Europskoj unijij, što je događaj koji je srbijanski premijer IvicaDačić ocijenio najvažnijim za zemlju od kraja Drugog svjetskog rata.

"Ovo je u povijesnom smislu dan koji se ne može zanemariti, ovo je najvažniji događaj za Srbiju poslije Drugog svjetskog rata. U strateškom smislu, ovaj dan određuje daljnji put Srbije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon završetka međuvladine konferencije o pristupanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o prvoj pristupnoj konferenciji na kojoj nema otvaranja ili zatvaranja poglavlja, nego je riječ o ceremonijalnom sastanku na kojem se obilježava početak pregovora.

Na pristupnoj konferenciji Srbiju su predstavljali premijer Dačić i prvi potpredsjednik vlade AleksandarVučić, a Europsku uniju grčki ministar vanjskih poslova EvangelosVenizelos i povjerenik za proširenje ŠtefanFuele. Zemlje članice predstavljali su uglavnom veleposlanici uz nekoliko ministara, među kojima je bila i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova VesnaPusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam na konferenciji s obzirom da je to važan događaj za našu regiju. Hrvatska zagovara nepradak regije kroz reforme na putu prema članstvu u Europskoj uniji", rekla je Pusić.

Pusić je dodala da Hrvatska na proširenje gleda kao na neku vrstu konsolidacije regije, što je važno za stabilnost Europe i zemalja u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što se Srbija odlučila za ovaj put. Kao što znate Hrvatska i Srbija imaju puno tema iz prošlosti koje treba rješavati i rješavat ćemo ih, ali ovo je neki sigurni znak, da imamo i teme za budućnost. Imamo razna otvorena i teška pitanja iz razdoblja rata i agresija 90-tih, a s druge strane opredjeljenje za budućnost. Mislim da ne treba miješati to dvoje, to su dvije zadaće koje treba rješavati", rekla je Pusić.

Premijer Dačić je izjavio da bi Srbija mogla biti spremna za članstvo, to jest ispuniti obveze koje su potrebne za to do 2018. godine, a da bi punopravnom članicom mogla postati 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je rekao da ovaj veliki dan Srbiji nije poklonjen, nego da ga je zaslužila.

On se osvrnuo i na promjene koje su se dogodile u Srbiji i tome kako se danas doživljava Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas o nama svi lijepo govore, svi nas hvale. U vrijeme Miloševića i nakon toga, mogli smo imati mađioničara za ministra vanjskih poslova, ali nam ne bi pomogao u popravljanju slike koju smo tada imali, a danas nam ministar vanjskih poslova gotovo i ne treba", rekao je.

Potpredsjednik vlade Vučić je rekao da će Srbija nastaviti s teškim radom kako bi udovoljila teškim zahtjevima koji je čekaju. "Poduzet ćemo sve potrebne napore da građani žive bolje. Ispunit ćemo sve naše obveze iako smo svjesni da naš narod puno toga neće odobravati", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je dobila kandidatski status u ožujku 2012. godine, a početak pregovora odobren je tek nakon što je postignut dogovor pod okriljem EU-a o normalizaciji odnosa s Kosovom i nakon prvih dokaza da se on provodi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo