odbačene obje žalbe / Vrhovni sud odobrio izručenje Perkovića Njemačkoj!

Vrhovni sud odbio je žalbe koje je na odluku o izručenju bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj podnijela njegova obrana, ali i državno odvjetništvo, objavljeno je na internetskoj stranici Vrhovnog suda.

21.1.2014.
15:00
VOYO logo

Vrhovni sud Republike Hrvatske u vijeću sastavljenom od sudaca Vrhovnog suda Lidije Grubić Radaković kao predsjednice vijeća te sudaca dr. sc. Zdenka Konjića i dr. sc.Marina Mrčele kao članova vijeća, u kaznenom predmetu protiv tražene osobe J.P., zbog kaznenog djela iz članka 211. u vezi sa člankom 27. Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, odlučujući o žalbama državnog odvjetnika i tražene osobe J.P. podnesenim protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu od 8. siječnja 2014., broj KV-EUN-2/14, u sjednici vijeća održanoj 17. siječnja 2014. godine, riješio je:

Odbijaju se žalbe državnog odvjetnika i tražene osobe J.P. kao neosnovane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjskim rješenjem Županijskog suda u Zagrebu pod toč. I., na temelju članka 29. stavak 4. i 5. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije na temelju europskog uhidbenog naloga Generalnog saveznog tužitelja pri Saveznom suduSavezne Republike Njemačke, odobrena je predaja tražene osobe J.P., državljanina Republike Hrvatske, radi vođenja kaznenog postupka zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 211. u vezi sa člankom 27. Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, pobliže činjenično opisanog pod točkom I. izreke prvostupanjskog rješenja.

Tražena osoba pristala je da nakon okončanja kaznenog postupka bude vraćena u Republiku Hrvatsku radi izdržavanja izrečene kazne te je uzimajući u obzir načelo specijalnosti, predaja odobrena pod slijedećim uvjetima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • da se bez dopuštenja Republike Hrvatske protiv J.P. ne smije voditi kazneni postupak niti izvršiti kazna zatvora za drugo kazneno djelo počinjeno prije predaje;
  • da bez dopuštenja Republike Hrvatske ne smije biti predan drugoj državi članici radi vođenja kaznenog postupka ili izvršenja kazne zatvora za djela počinjena prije predaje;
  • da bez dopuštenja Republike Hrvatske ne smije biti izručen trećoj državi zbog kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora za djela počinjena prije predaje;
  • da nakon pravomoćnosti odluke o kaznenoj sankciji bude vraćen u Republiku Hrvatsku radi izvršenja kaznene sankcije.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo već je ranije najavio da će se, ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku Županijskog suda o izručenju, od Ustavnog suda zatražiti privremenu mjeru suspenzije izručenja.

"Čim sam vidio tko je sjedio u vijeću bio mi je jasan i ishod. Sastav vijeća bio je identičan onome koje je donijelo prvu odluku oko slovenskog uhidbenog naloga gdje su primijenili kriterije koje mi u svojoj žalbi napadamo", kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo obrazloženje odluke Vrhovnog suda možete pročitati OVDJE.

U 15:30 sati novinarima se obratio glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić koji je rekao da odluka o Perkovićevom izručenju postaje pravomoćna od petka, od kada kreće rok od 10 dana za izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devčić je dodao da je odluka već poslana u MUP koji se mora s njemačkim kolegama dogovoriti o načinu predaje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo