OBILNA KIŠA STVARA PROBLEME / 'Poplave poput ove ne pamtimo od 80-ih godina'

Poplave i dalje prijete brojnim stanovnicima Vrbovca i okolice. Problem uzrokuje loša odvodnja koja nije mogla primiti veliku količinu kiše. Otklonjena je opasnost koja je prijetila trafostanici, pa stanovnici neće ostati bez struje.

12.2.2014.
12:55
VOYO logo

Nakon što su se kasno sinoć oglasile sirene za opću opasnost od poplava, a postojala je i ozbiljna opasnost da stanovnici ostanu bez struje jer je bilo poplavljeno područje gdje se nalazi trafostanica, u Vrbovcu i danas prijete poplave.

Najkritičnije je u Pirakovcu i Luki kod benzinske postaje gdje je poplavljeno desetak kuća, a ozbiljno je ugroženo i područje Brčevca, Celina, Lonjice, Gaja, Vrbovečkog Pavlovca, Poljanskog Luga i Pojane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DRAMA NA KARLOVAČKOM PODRUČJU:Logorište poplavljeno i odsječeno, Kupa opasno raste!

Šef vatrogasaca, zagrebački župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović, nakon što je u gradskoj vijećnici održana sjednica kriznog stožera, krenuli su u obilazak terena. Poplave poput ove, tvrde Vrbovčani, nisu imali još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell


Problem, kažu, nije povezani niti s jednom rijekom, već s lošom odvodnjom koja jednostavno nije mogla primiti toliku količinu kiše. U tijeku je kopanje kanala u kojem se nalazi puknuta glavna odvodna cijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć, kada je prestala padati kiša, iskopano je 50 metara kanala na području Gaja kako bi se voda slila u iskop Gradipa, a time je otklonjena opasnost koja je prijetila trafostanici, gdje su vatrogasci vodu ispumpavali sa šest pumpi, sve kako Vrbovec ne bi ostao bez struje.

Na terenu je noćas dežuralo 150 ljudi, a dežurstva se nastavljaju i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Na području općine Dubrava stanje je pod kontrolom, no sinoć je voda došla do nekih kuća, ali imovina za sada nije ugrožena. Najveća opasnost u Dubravi prijeti od vodenog vala koji je najavljen u poslijepodnevnim satima te je Stožer za zaštitu i spašavanje u pripravnosti.

Voda je jučer ugrožavala i stanovnike Rakovca, Baničevca, a posebno teška situacija zabilježena je u Dropčevcu gdje se izlio potok Rakovčec. Cesta je tamo bila poplavljena, ljudi nisu mogli do svojih kuća, te je čak prijetila i mogućnost evakuacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju su ublažili vatrogaci te mještani koji su radnim strojevima prokopali kanale kako bi preusmjerili vodu. Iako je situacija trenutno pod kontrolom, jer se voda povukla oko ponoći, vodostaj je još uvijek visok, zbog čega i dalje traje stanje pripravnosti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Dok se prestankom kiše situacija u većini ugroženih područja popravila, u Gradecu se pogoršala. Dobrovoljni vatrogasci, djelatnici Komunalnog poduzeća i Općine te mještani cijelu su noć pokušavali spriječiti katastrofu. Postavljeno je 1500 vreća pijeska, na terenu su bila i četiri rovokopača, no voda je probila sve nasipe i poplavila pet kuća, javlja radiovrbovec.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike