kotromanović poslao pojačanje / Novih tisuću vojnika spremno za obranu od poplave!

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Vodeni val se Savom spušta prema Jasenovcu, gdje će se sudariti s Unom, a kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, dio stanovnika iz 40-ak kuća u selima Trebežu, Bukovici, Plesnu i Kraljevoj Velikoj mogao bi tijekom jutra biti evakuiran.

17.2.2014.
9:04
Daniel Kasap/PIXSELL
VOYO logo

Zbog iznimno teške situacije na poplavom ugroženim područjima, ministar obrane AnteKotromanović je na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje donio Odluku da se na područje Sisačko-moslovačke i Zagrebačke županije prema potrebi angažira i dodatnih 1.000 pripadnika Oružanih snaga RH. Vojska će imati na raspolaganju logističku potporu, transportna vozila i radne strojeve, te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u slučaju potrebe za hitnim evakuacijama.

U Sisačko-moslovačkoj županiji, na terenu je već angažirano 400 vojnika, koji su intenzivno radili na podizanju i jačanju zečjih nasipa. Najteža situacija proteklih dana bila je u selima Letovanić i Stari Brod, u općini Lekenik, gdje je voda već ušla u mnoge kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeni val na Savi sada se spušta prema Jasenovcu. Proglašeno je izvanredno stanje za područja Općine Lipovljani (Kraljeva Velika) i Općinu Jasenovac (Trebež i Bukovica).
Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, na nasipu Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode.

Osim sisačkog kraja, poplave ugrožavaju i velikogoričko područje, zbog čega se tijekom vikenda sastao Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije. Najugroženije je područje općine Orle i selo Čička Poljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se vodeni val iz Slovenije očekuje sutra, na tom području također se obavljaju pripreme za obranu od poplave. 

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj Save, Krapine, Sutle i Odre u porastu, a Kupe u opadanju

Vodostaj rijeke Save, Krapine, Sutle i Odre u porastu, a u rijeke Kupe u opadanju, izvijestili su danas iz Hrvatskih voda.

U izvješću za područje gornje Save odnosno Grada Zagreba, dio Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorsku županiju stoji da se voda znatno povukla s prethodno poplavljenih površina, no da poplavne vode retencije Odransko polje sve više ugrožavaju rubna naselja, a najviše naselje Čička Poljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za očekivati je plavljenje nižih dijelova županijske prometnice Stružec Posavski-Veleševec-Ruča-Suša.

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Mjere pripremnog stanja provode za postaje Rugvica i Jesenice na rijeci Savi, a mjere redovne obrane od poplava za Prevlaku Sava i Dubrovčak na rijeci Savi te Poljanski Lug na Spojnom kanalu "ZLGČ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području malog sliva Zelina-Lonja vodostaji na svim vodotocima su u opadanju, a redovne mjere obrane od poplava nastavljaju se zbog razmočenih nasipa, crpna stanica Poljanski Lug radi danonoćno, kao i ophodnja nasipa vodočuvarske službe.

U općini Rugvica u tijeku je izrada nadvišenja lijevog savskog nasipa kod Hruščice. Zatvoren je skelski prelaz i zaštićena splavarska kuća u Oborovu, a obavljaju se pripreme za zatvaranja dilatacija zaštitnih zidova u Rugvici i Novakima Oborovskim. U pripravnosti su lokalna DVD društva, crpne stanice također rade danonoćno, a pregled nasipa provode rukovoditelji dionica i vodočuvarska služba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području malog sliva Zagrebačko prisavlje priprema se provođenje mjera obrane od poplava za prognozirani vodostaj vodomjera Jesenice II, sifon Odra je zatvoren, a vodostaji Odre i OK Odra su u porastu. Provode se nadvišenja zečjih nasipa oko kuća u Čičkoj Poljani. Postavljaju se vreće s pijeskom na mjestima denivelacija desnog savskog nasipa i plastičnih folija na mjestima prethodnih procjeđivanja nasipa od Strmca Bukevskog do Suše, a DVD Čička Poljana angažirana je za ispomoć punjenja vreća i crpljenje vode.

Poplavljen velik dio Čičke Poljane

Veliki dio Čičke Poljane već je poplavljen, voda je došla i do kuća, očekuje se vodostaj kao i kod lanjske poplave (325 na sifonu Odra), a možda i veći. Dobrovoljna vatrogasna društva na terenu su i pune vreće pijeskom te nastoje zaštiti kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos ponovno je apelirao na mještane da podignu stvari u svojim domovima i budu u stanju pripravnosti. Za starija domaćinstva osigurani su i timovi koji će im pomoći u sklanjanju stvari.

U slučaju potrebe osigurana su dva prihvatna centra za eventualnu evakuaciju, u Osnovnoj školi Vukovina i sportskoj dvorani u Velikoj Gorici.

Raste i razina vode u potoku Ribnica i Želin, pa se na stanje pripravnosti upozoravaju i mještani Ribnice.

Vodeni val koji se očekuje sutra iz Slovenije ipak će biti manjih razmjera nego li je to prvotno najavljeno i prema informacijama Hrvatskih voda trebao bi proći velikogoričko područje bez većih problema.

Na samom savskom nasipu rade se zečji nasipi. Sve službe su na terenu i na raspolaganju u slučaju dodatnih potreba.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo