Ministar Miljenić za RTL Danas / 'Mi ne možemo izgubiti jer znamo tko je žrtva, a tko agresor!'

Tko je počinio najteži zločin i je li uopće itko, sud će odrediti za godinu dana, kad se očekuje presuda. O očekivanjima hrvatskog tima uživo smo u Haagu razgovarali s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

2.3.2014.
18:40
VOYO logo

Dva desetljeća nakon rata - pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu u ponedjeljak počinje rasprava u postupku u kojem je Hrvatska tužila Srbiju za genocid u Domovinskom ratu, a ona odgovorila protutužbom za genocid u Oluji.

Tko je počinio najteži zločin i je li uopće itko, sud će odrediti za godinu dana, kad se očekuje presuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O očekivanjima hrvatskog tima uživo smo u Haagu razgovarali s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

Kakva su očekivanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša očekivanja su da pokažemo što se stvarno dogodilo u Hrvatskoj. Zločine koji su počinjeni nad našim narodom, tko je koga napao, da adresiramo odgovornost i susjedne države u to vrijeme. To ćemo prezentirati na najbolji mogući način i to ću nazvati uspjehom."

Koliko je moguće da Hrvatska pobijedi s obzirom da BiH ni Srebrenica nije bila dovoljno snažan argument da je počinjen genocid?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovoj tužbi radimo od 1999. godine, sve hrvatske vlade od tada do danas. Ako postoji ijedno pitanje gdje je postignut konsenzus, onda je to ovdje. Uspjeh je dobra prezentacija svih užasa koje smo preživjeli. Hoćemo li mi pravno uspjeti dokazati sve elemente koji su striktni i zahtjevni, to ćemo prepustiti Sudu. Za povijest je bitno pokazati što se dogodilo."

Image
Foto: RTL

A što će za povijest značiti ako Hrvatska izgubi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne možemo izgubiti jer znamo što se dogodilo i znamo tko je žrtva, a tko agresor. Moguće je da se ne uspije dokazati izravna veza, to je pitanje Suda koji je postavio visoke kriterije. Uspjeh je dobro i pošteno odraditi posao."

Koliko će to stajati Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stajat će dosta. Neću govoriti koliko, to ćemo na kraju postupka reći. Otkrivanjem tih podataka sad, otkrili bismo suprotnoj strani taktiku i strategiju."

Od Srbije se traži i odšteta? Zna li se svota?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, to prepuštamo Sudu. Prvenstveno, tražimo podatke o nestalima, ali i drugačiju klimu. Tražimo procesuiranje počinitelja zločina na području RH. Nedopustivo je da se bilo tko tko je počinio zločin, da se šeće slobodno. Inzistiramo na vladavini prava i progonu svih ratnih zločina", rekao je za RTL Danas ministar Miljenić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo