'morat ćemo reagirati' / Rusija najavila osvetu i testirala balističku raketu

Image
Foto: AP

Ukrajina tvrdi i da je ruska mornarica blokirala kanal između Krima i Rusije. Graničari kažu kako su ruski vojnici preuzeli krimsku stranu uskoga tjesnaca Kerča te da su na ruskoj strani ruska oklopna vozila.

4.3.2014.
22:01
AP
VOYO logo

22:40 -Jedan ruski profesor filozofije tvrdi da je pod pritiskom da ode s posla na prestižnom državnom sveučilištu jer je ruske postupke u Ukrajini usporedio s nacističkom aneksijom Austrije 1938.

U članku na internetskoj stranici dnevnika Vedomosti u subotu Andrej Zubov napisao je kako je Rusija na rubu rata i dodao: "Ne smijemo se ponijeti onako kako su se nekoć ponijeli Nijemci zbog Goebbelsovih i Hitlerovih obećanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do utorka je, kaže za internetski news portal slon-ru, primio ultimatum od Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO). "Rečeno mi je da sam napišem ostavku ili da će me otpustiti".

"Odgovorio sam da neću ništa napisati. Neka me otpuste ako to žele", prenosi taj portal njegove riječi. Zubov još kaže kako je pozvan na razgovor s nadređenim u srijedu te kako vjeruje da će razgovarati o tome tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici MGIMO-a nisu u utorak dostupni za komentar, piše Reuters.

Tekst Andreja Zubova u skladu je sa strahovima liberala i kritičara Kremlja koji također tvrde da je riječ o agresiji na Ukrajinu kojoj su ruske snage zauzele poluotok Krim, područje na Crnome moru u kojem je većinsko stanovništvo rusko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski je parlament u subotu predsjedniku Vladimiru Putinu dao dopuštenje da pošalje vojsku u Ukrajinu.

Ruska policija u utorak je uhitila desetke prosvjednika ispred zgarde ministarstva obrane u Moskvi, javljaju aktivisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija probno ispalila balističku raketu

21:45 -Rusija je priopćila kako je u utorak uspješno probno ispalila interkontinentalni balistički projektil (ICBM) usred velikih napetosti zbog zauzimanja Krima i njezinih prijetnja da pošalje još snaga u Ukrajinu.

Strateške raketne snage lansirale su RS-12M Topol projektil iz južne regije Astrahana, a lažna bojna glava pogodila je svoj cilj u Kazahstanu, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Jegorov državnoj novinskoj agenciji RIA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lansirno mjesto Kapustin Jar je blizu rijeke Volge oko 450 kilometara istočno od granice s Ukrajinom. Kazahstan, ruski saveznik u postsovjetsko doba, dalje je na istok.

Rusija i Sjedinjene Države potpisale su najnoviji od niza sporazuma koji ograničavaju broj ICBM-a 2010., ali je Moskva nagovijestila kako će se složiti s daljnjim smanjenjenjima u bliskoj budućnosti te poduzima mjere kako bi unaprijedila svoj nuklearni arsenal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je prije ispaljivanja obavijestila Sjedinjene Države o testiranju ICBM-a u skladu s obvezama Moskve prema sporazumu o nuklearnom oružju između dviju zemalja, rekao je američki dužnosnik.

Američki dužnosnik je rekao agenciji Reuters, uz uvjet da ostane neimenovan, kako je ruska obavijest o planiranom testu prethodila vojnoj intervenciji Rusije na Krimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vladimir Putin ističe kako Rusija mora održati nuklearne snage za odvraćanje djelomice zbog proturaketnog štita koji SAD gradi u Europi za koji Moskva tvrdi da bi mogao ugroziti njezinu sigurnost.

Dvadeset metara duga RS-12M poznata po NATO-ovim oznakama kao SS-25 Srp, prvi put je uvrštena u ruski arsenal 1985., šest godina prije propasti Sovjetskog Saveza, i konstruirana je da nosi nuklearnu bojnu glavu. Njezin domet je 10.500 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP

Rusija najavila osvetu uvedu li im se sankcije zbog Ukrajine

20:35 - Službena je Moskva u utorak najavila da će se osvetiti uvedu li Sjedinjene Države Rusiji sankcije zbog postupaka u Ukrajini.

"Morat ćemo reagirati. Kao i uvijek u takvim situacijama, izazvani naglim i neodgovornim postupcima Washingtona, naglašavamo: ovo nije naš izbor", kaže se u priopćenju glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Lukaševiča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više smo puta Amerikancima objasnili... Zašto jednostrane sankcije nisu u skladu sa standardima civiliziranih odnosa među državama", rekao je Lukaševič.

Nije rekao kojim bi mjerama Moskva mogla odgovoriti, ali jest da ruska reakcija ne bi nužno bila odraz američkih sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je u Kijevu američki državni tajnik John Kerry osudio ruski "čin agresije" u Ukrajini i rekao kako Moskva koja je preuzela nadzor na ukrajinskim poluotokom Krimom traži izgovor za širu invaziju na tu zemlju.

NATO intenzivira procjenu utjecaja ukrajinskog sukoba

20:25 -NATO je solidaran s Ukrajinom i intenzivirat će procjenu utjecaja ukrajinske krize na sigurnost Saveza, objavio je u utorak glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka veleposlanika NATO-a sazvanog na poljski zahtjev, Rasmussen je rekao kako Rusija, unatoč svim pozivima da smiri sukob, i dalje krši svoje međunarodne obveze prema Ukrajini.

"Saveznici u NATO-u jedinstveni su u duhu snažne solidarnosti u ovoj teškoj krizi. Intenzivirat ćemo svoj stalni strogi sustav procjenjivanja implikacija ove krize na sigurnost Saveza", rekao je Rasmussen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP

Ukrajina tvrdi da Rusi blokiraju mobitele zastupnika

20:10 - Ukrajinski telekomunikacijski sustav napadnut je, a oprema koja je instalirana na Krimu pod ruskim nadzorom upotrebljena je za ometanje rada mobitela parlamentarnih zastupnika, rekao je u utorak čelnik ukrajinske službe sigurnosti SBU-a.

"U prekidu su neke internetske i telefonske usluge jer su ruske snage u petak preuzele nadzor nad aerodromima i važnim postrojenjima na Krimu, a u ovome su trenutku napadnuti parlamentarni zastupnici", rekao je na konferenciji za novinare Valentin Nalivajčenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu potvrditi da je u tijeku napad na mobitele zastupnika ukrajinskog parlamenta i to već drugi dan zaredom", rekao je.

"Na ulazu u (telekomunikacijsku kompaniju) Ukrtelecom na Krimu, ilegalno i kršeći sve komercijalne ugovore, postavljena je oprema koja blokira i moj telefon i telefone drugih zastupnika, bez obzira na njihova politička gledišta", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrtelecom je već objavio da su naoružani ljudi u petak upali u njegove prostore na Krimu i petljali po optičkim kabelima pa je došlo do prestanka rada lokalnih telefonskih i internetskih sustava.

Ukrajina tvrdi i da je ruska mornarica blokirala kanal između Krima i Rusije. Graničari kažu kako su ruski vojnici preuzeli krimsku stranu uskoga tjesnaca Kerča te da su na ruskoj strani ruska oklopna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tjesnac Kerč blokirala su dva ruska broda, sa sjevera i s juga", rekao je Pavel Šišurin, zamjenik zapovjednika pograničnih snaga. Ruska vojska nije potvrdila taj podataka, piše Reuters.

Kroz tjesnac Kerč brodovi sa žitom i drugim dobrima iz južnih ruskih regija ulaze u Crne more, no ukrajinski graničari kažu kako ta blokada ne utječe na civilnu plovidbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP

'Putinove izjave o Krimu nikoga nisu obmanule'

20:00 - Američki predsjednik Barack Obama je rekao u utorak da izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o Krimu nikoga nisu obmanule i upozorio da se Moskva intervencijom u Ukrajini izlaže slabljenju svog utjecaja u regiji.

Predsjednik Sjedinjenih Država je također primio na znanje informacije prema kojima Putin, koji je ranije u utorak održao konferenciju za novinare, razmatra razne opcije u pogledu te krize.

Obama je naglasio da Sjedinjene Države, Europska unija i njihovi saveznici drže da Rusija svojim postupcima krši međunarodno pravo.

"Znam da predsjednik Putin vjerojatno ima različito tumačenje, ali njegovi argumenti nikoga nisu obmanuli", naglasio je.

Građani zemalja koje graniče s Rusijom uzeli stvari u svoje ruke!

Pogledajte kako su nas samo sekunde dijelile od početka rata!

'Dok se EU i NATO ne usuglase, Rusija ima širok manevarski prostor'

"Međunarodna zajednica je osudila rusko kršenje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine. Osudili smo njihovu intervenciju na Krimu. Pozivamo na smirenje stanja i trenutačno raspoređivanje međunarodnih promatrača", dodao je američki čelnik u odgovoru na pitanje o stanju u Ukrajini na kraju govora o proračunu u jednoj školi u Washingtonu.

Obama je rekao da je važno da Kongres bude solidaran s izvršnom vlasti.

"Ono što Kongres može odmah učiniti je pomoći financiranje gospodarske pomoći koja može stabilizirati gospodarstvo u Ukrajini i omogućiti smirenje napetosti", primijetio je.

Predsjednik je dodao da kruže informacije prema kojima si je predsjednik Putin uzeo vremena za razmišljanje o onome što se dogodilo.

Image
Foto: AP

Rusija traži izgovor da zauzme još Ukrajine

19:30 - Američki državni tajnik John Kerry je u utorak optužio Rusiju da traži izgovor da zauzme još više Ukrajine i upozorio ju na opasnost izolacije ako nastavi s takvom politikom.

U posjetu Kijevu, američki dužnosnik je osudio rusku agresiju na Ukrajinu i jamčio da ne želi konfrontaciju s Moskvom.

"Mislim da je jasno da Rusija poduzima sve kako bi stvorila izgovor da zauzme još Ukrajine", ukazao je šef američke diplomacije na konferenciji za novinare.

"Rusija govori o ruskim manjinama pod opsadom. To nije točno", odvratio je Kerry i pohvalio "izvanredno odgovorno ponašanje" nove ukrajinske vlasti koje pozivaju na mir i odbacuju svaku provokaciju.

Američki državni tajnik je potvrdio obvezu Sjedinjenih Država u korist suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti i ponovio da osuđuju svaku rusku agresiju.

Ruske snage su preuzele kontrolu najvećeg dijela Krima, autonomne rusofone republike na jugu Ukrajine, gdje je bazirana ruska Crnomorska flota.

"Predsjednik Obama i ja želimo da bude jasno Rusiji i svima u svijetu da ne želimo konfrontaciju", zajamčio je Kerry.

"Ako Rusija ne okonča eskalaciju, ako ne želi izravno raditi s vladom Ukrajine, čemu se nadamo, naši saveznici neće imati drugog izbora nego da nam se pridruže u političkoj, diplomatskoj i gospodarskoj izolaciji Rusije", upozorio je.

Kerry je već tijekom vikenda govorio o mogućnosti sankcija, što je izazvalo pad od 10 posto na moskovskoj burzi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike