jednoglasna odluka / Zastupnici podržali Cvitana za novog državnog odvjetnika

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dinko Cvitan je novi glavni državni odvjetnik, jednoglasno su na današnjoj sjednici odlučili saborski zastupnici.

7.3.2014.
11:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnici su danas jednoglasnom odlukom podržali dosadašnjeg ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana za novog državnog odvjetnika. Cvitan će na tom mjestu zamijeniti Mladena Bajića koji je funkciju glavnog državnog odvjetnika vršio 12 godina.

Saborski klubovi podržali Vladin prijedlog

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski klubovi sinoć su jednoglasno podržali Vladin prijedlog da se novim glavnim državnim odvjetnikom imenuje dosadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, no Vladimir Šeks ocijenio je da je cijeli postupak izbora ispod razine izbora predsjednika kućnog savjeta.

"Ovdje je 14 zastupnika, tajnica i stenografkinja i mislim da je cijeli postupak ispod razine izbora predsjednika kućnog savjeta", rekao je Šeks dodavši da će HDZ podržati Cvitana.

Izrazio je uvjerenje kako Cvitan neće samo nastaviti politiku kontinuiteta svog prethodnika Mladena Bajića, nego će biti dužnosnik koji će uspješno provoditi sve akcije vezane za koruptivna kaznena djela, organizirani kriminal te da će posebnu pozornost posvetiti tome da se potencijalni počinitelji kaznenih djela "liše plodova svojih zločina". "Uvjeren sam da će raditi i u okviru pravosudne suradnje s državnim odvjetništvima Srbije i drugih susjednih država da se svi počinitelji kaznenih djela u Domovinskom ratu na području RH procesuiraju u Hrvatskoj", kazao je Šeks.

Premijeru Zoranu Milanoviću je zamjerio što je više argumenata iznio kada je smijenio glasnogovornicu Vlade, nego kada je predložio Dinka Cvitana. "U potaji, navečer u 20 sati nije dobro raspravljati o jednoj od najvažnijih funkcija u državi i to ne doliči Saboru", poručio je laburist Branko Vukšić. Smatra da je Vlada dobro učinila što dosadašnjem glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću nije produžila mandat. Da je Bajić na tom mjestu bio odlučniji, percepcija korupcije i korupcija u Hrvatskoj bi bila manja, ocijenio je Vukšić koji se nada da će "Cvitan biti hrabriji od Bajića".

Milorad Pupovac (SDSS) istaknuo je da se ne treba govoriti samo o onome što je napravljeno, nego i o onome što je još ostalo za učiniti.

SDP-ov Peđa Grbin pohvalio je rad dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića rekavši kako je doprinio tome da ono izraste u respektabilno pravosudno tijelo. Govoreći o Cvitanovim kvalitetama, Grbin je kazao kako je on više nego uspješno vodio USKOK, pravosudno tijelo koje je pomoglo na putu Hrvatske u EU. O novome državnom odvjetniku te o ostalim dosad raspravljenim točkama Sabor će danas glasovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo