HDZ-u se oduzima 30 milijuna kuna! / Sanader dobio devet godina zatvora za Fimi mediju!

HDZ i bivši čelnik te stranke Ivo Sanader danas su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici!

11.3.2014.
9:25
VOYO logo

12:29 - Sanaderovi odvjetnici šokirani su presudom Županijskog suda u slučaju Fimi media. Tvrde: "Sanader je osuđen na temelju jednog iskaza koji je demantiralo 60 svjedoka!" Što su još izjavili Prodanović i Sloković pročitajte OVDJE!

11:59 - Presuda u slučaju Fimi media očekivano je izazvala brojne reakcije u Hrvatskom saboru. Kazne Sanaderu, HDZ-u i ostalima komentirali su Jadranka Kosor i Dragutin Lesar. Što su rekli, pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:30 - "Cijeli radni vijek sam se borio protov korupcije. Mogu reći da je presuda presedan u europskoj praksi i želim poručiti javnosti kako smo uvjereni da nismo odgovorni. Žalit ćemo se...", bila je prva reakcija šefa HDZ-a. Što je sve rekao možete pročitati OVDJE.

11:20 - Izricanje presude je završilo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:05 - Ako se želite podsjetiti kako je Sanader osuđen prije 16 mjeseci, kliknite OVDJE.

10:35 - Sutkinja sada obrazlaže presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:33 - Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

10:31 - Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je novčanom kaznom u iznosu od 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:30 - Nevenki Jurak izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, a oduzima joj se i imovinska korist u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

10:29 - Branka Pavošević dobila je jednu godinu i šest mjeseci zatvora, a Nevenka Jurak u trajanju od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:28 - Ratko Maček dobio je kaznu zatvora u trajanju od godine dana uvjetno na rok kušnje od četiri godine.

10:27 - Drugooptuženom Mladenu Barišiću određena je jedinstvena kazna zatvora od tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:22 - Sanaderu je određena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devet godina!

Uz to, bivšem premijeru se oduzima imovinska korist koju je stekao kaznenim djelima u iznosu od 15,3 milijuna kuna.  Oduzima mu se sav novac blokiran na brojnim računima u zemlji i inozemstvu, ali i njegovoj obitelji: supruzi Mirjani, kćerima Bruni i Petri, puncu Ivi Saricu. Oduzimaju se i umjetnine nađene u njegovoj kući. Sve postaje imovina Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL


10:08 - Sanader je organizirao grupu ljudi koja ima za cilj počinjenje kaznenih djela, kaže sutkinja Ivana Čalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:02 - HDZ i bivši čelnik te stranke Ivo Sanader danas su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici!

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda krivima su proglašeni i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi media Nevenka Jurak te bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objava presude nakon dvogodišnjeg postupka počela je u 10 sati, a predsjednica vijeća Ivana Čalić uskoro će izreći i kazne te ukratko obrazložiti odluku. Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

09:54 - "Očekujemo pravdu", kratko su prokomentirali optuženi Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade te odvjetnik prvooptuženog Ive Sanadera Čedo Prodanović uoči izricanja presude u slučaju Fimi media. Na izricanje presude u suđenju stoljeća u aferi Fimi media na sud su stigli i Mladen Barišić i Nevenka Jurak koji nisu željeli ništa komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

NAJAVA

ZAGREB - Nakon gotovo dvije godine suđenja trebala bi biti objavljena nepravomoćna presuda u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj se bivši premijer i predsjednik HDZ-a IvoSanader te njegova bivša stranka terete da su novcem iz državnih institucija i tvrtki punili vlastite džepove i stranački crni fond.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasplet najveće korupcijske afere: Tko će ostati na Sanaderovoj strani?

Iako predstavnici prve stranke optužene za korupciju tvrde da regularna stranačka tijela nisu imala pojma o nezakonitim poslovima tada najmoćnijeg političara i njegovih suradnika HDZ će, ako bude proglašen krivim, državi morati vratiti 30-ak milijuna kuna.

I Sanader će, u slučaju osuđujuće presude, uz zatvorsku kaznu morati vratiti 15 milijuna kuna što ih je navodno primio na ruke od bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, a Uskok traži da mu se oduzme ukupno 23,7 milijuna, kuna koliko iznosi nesrazmjer između imovine njegove obitelji i vlasništva čije porijeklo može dokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U namjeri da se ogradi od bivšeg stranačkog prvaka koji je s HDZ-om dva puta dobio parlamentarne izbore, novo vodstvo stranke zatražilo je od Sanadera, ali i njegovih suoptuženika 50 milijuna kuna odštete zbog materijalne, ali i reputacijske štete.

No, nakon godina suđenja i istrage ostaje činjenica da je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević priznala kako je novcem iz crnog fonda plaćala mnoge stranačke dužnosnike, a Barišić da je prikupio 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media i gotovinu nosio u stranku i osobno Sanaderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši premijer, kojemu će ovo biti druga presuda za korupciju, i u ovom slučaju odbacuje sve optužbe.

Objavu nepravomoćne presude moći ćete uživo pratiti na našem portalu od 10 sati.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo