JAVNA RASPRAVA O ZAKONU / Oko 2.500 žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar Branitelja Predrag Matić najavio je da će Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu stupiti na snagu najviše za godinu dana.

17.3.2014.
13:52
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Na konferenciji za medije u povodom otvaranja javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu ministar branitelja Predrag Matić kazao je kako je ovo prvi put u 23 godine da se ovim problemima netko bavi.

"Otvorili smo javnu raspravu koja će trajati mjesec i pol, a zatim slijedi procedura. Zakon bi trebao stupiti na snagu najviše za godinu dana", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako Ministarstvo ne zna točno koliko žrtava seksualnog nasilja ima, ali procjena je oko 2.500. Riječ je uglavnom žene, no ima i muškaraca.

"Zakon će žrtvi dati pravo psihosocijalne pomoći, zdratsvene pomoći, ukoliko nemaju, a onda osnovno i dopunsko zdrastveno osiguranje, rehabilitacije, sistematski pregled jednom godišnje, pravnu pomoć, smještaj u veteranskim centrima, koji bi trebali zaživjeti do Božića", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako bi iznos novčane naknade trebao biti definiran posebnim zakonom, a iznos bi trebao biti 'pravedan i dostojanstven'.

Status žrtve bi trebalo odobriti  posebno, neovisno povjerenstvo sastavljeno od pet članova iz redova odvjetnika, sudaca, psihijatara i prvavnika. Raspisao bi se javni poziv za članove, a imenovat će ih ministar. Taj status nema pravnu funkciju, ali bi sva saznanja prijavljivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da u proračunu nema novca, osmislili su Fondaciju za žrtve seksualnog nasilja u koje bi dolazile donacije", izjavio je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo