SVI krivi u aferi Sibinj / Umirovljeni general Kruljac dobio godinu i pol zatvora!

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na osječkom Županijskom sudu izrečena je nepravomoćna presuda protiv šestorice okrivljenika za aferu Sibinj. Svi su proglašeni krivima.

31.3.2014.
12:14
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon nepunih pet mjeseci od početka suđenja izrečena je nepravomoćna presuda bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu i još petorici okrivljenika optuženih za primanje mita i malverzacije oko zemljišta na štetu općine Sibinj i državnog proračuna Hrvatske.

Svi su proglašeni krivima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvooptuženi Ivica Batinić dobio je jedinstvenu kaznu od 6 godina zatvora, drugooptuženi Ivan Mišković 5 godina i šest mjeseci, trećeoptuženi Mladen Kruljac godinu i pol zatvora, četvrtooptuženi Ivan Rimac 3 godine i 10 mjeseci, petooptuženi Željko Garić dvije godine zatvora te šestooptuženi Zdravko Šočković godinu dana i tri mjeseca.

Svi osim Zdravka Šočkovića moraju državi vratiti 58 milijuna kuna, a prva trojica optuženih/osuđenih moraju državi vratiti milijun i 728.000 kuna štete za radove koje je odradila Hrvatska vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima se u kaznu uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru, a Batinić i Mišković ostaju u istražnom zatvoru zbog kazne više od pet godina zatvora.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjetimo, bivšeg općinskog načelnika Ivicu Batinića, bivšeg člana općinskog Poglavrstva Ivana Miškovića, bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca, poduzetnika Ivana Rimca, bivšeg čelnika brodsko-posavskog HDZ-a Zdravka Sočkovića te autoprijevoznika Željka Garića USKOK je teretio da su malverzacijama oštetili općinu Sibinj za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,08 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sumnje na zlouporabe položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela USKOK ih je optužio da su, od rujna 2007. do sredine 2008., u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti. Prema optužnici, to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženi su im na taj način pribavili znatnu imovinsku korist.

Tereti ih se da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, i obavila radove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je, smatra USKOK, državni proračun oštećen za nešto više od 3 milijuna kuna, a zemljište je potom prodano na unaprijed dogovorenim natječajima, čime je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna.

Suđenje je započelo lani u studenome, a, među brojnim svjedocima, ispitani su i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši načelnik GS OS RH umirovljeni general Josip Lucić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo