uskok predložio 106 svjedoka / Sud odlučio: Lovrić Merzel ide u Remetinec!

Sumnja se da je Marina Lovrić Merzel preplatila zgradu županijskoga Zavoda za hitnu pomoć za nekoliko milijuna kuna, a istražuju se i zloporabe u županijskoj upravi, prodaja Cesta Sisak i navodni mutni poslovi sa Željkom Žužićem.

3.4.2014.
9:14
VOYO logo

16:00 - U istrazi protiv SDP-ove sisačko-moslavačke županice Uskok je predložio čak 106 svjedoka pa je obrana najavila dugotrajnu pravnu bitku tijekom koje će Marini Lovrić Merzel gotovo sigurno produljiti jednomjesečni istražni zatvor što joj je danas određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Osim velikog broja svjedoka županici u prilog ne ide ni činjenica što je i dalje na funkciji pa se opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao razlog za istražni zatvor može navoditi sve dok ne podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:00 - SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel danas je na zagrebačkom Županijskom sudu na zahtjev Uskoka određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić također je dvojici suosumnjičenika, vlasniku tvrtke IGM Turopolje i predsjedniku Nadzornog odbora Cesta Sisak Silviju Kobešćaku i Bernardu Popecu, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, odredila mjesec dana zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Popecu je ipak prihvaćeno jamstvo, za koje je ponudio više svojih nekretnina, tako da bi nakon provedene sudske procedure uz jamčevinu mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Uskokova tužiteljica Tamara Laptoš rekla je da tijekom istrage protiv Lovrić Merzel treba ispitati stotinjak svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik županice Berislav Živković kazao je da su kao svjedoci predloženi brojni zaposlenici Sisačko-moslavačke županije, pa bi zbog velikog broja svjedoka jednomjesečni istražni zatvor mogao biti produljen.

12:00 - Uhićena SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel u podne je dovedena na zagrebački Županijski sud gdje će sutkinja istrage odlučiti hoće li joj na zahtjev Uskoka odrediti istražni zatvor, potvrdio je njen odvjetnik Berislav Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražni zatvor za županicu Uskok traži zbog straha da bi na slobodi mogla utjecati na svjedoke te ponoviti kaznena djela.

Na sud će iz tzv. jedinice za zadržavanje biti dovedena i dvojica suosumnjičenika - vlasnik tvrtke IGM Turopolje i predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak te Bernard Popec. Njihovo zatvaranje Uskok traži zbog utjecaja na svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O zahtjevu da se županicu i suosumnjičenike zadrži u istražnom zatvoru odlučivat će sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić.

Županica je jučer na ispitivanju u Uskoku odbacila sve optužbe i očitovala se o svih pet zloporaba teških više od 10,5 milijuna kuna, a na isti način će se braniti i pred sutkinjom istrage koja bi danas trebala odlučiti o mogućem zahtjevu tužiteljstva da joj se odredi istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbacila je sve optužbe i vrlo argumentirano objašnjavala svaku od točaka", izjavio je Hini njen odvjetnik Berislav Živković koji očekuje da bi se ročište pred sucem istrage trebalo održati u prijepodnevnim satima.

"Još nisam dobio poziv niti vidio spis", kazao je Živković. On pretpostavlja da će s uhićenom županicom iz pritvora na sud biti dovedena i dvojica suosumnjičenika, vlasnik tvrtke IGM Turopolje i predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak te Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Prvu pomoć, kako se sumnja, precijenjenu za više od 4 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:00 -  Uskok je danas donio rješenje o proširenju istrage protiv Merzel u kojem je popisao njezine navodne zlouporabe.

Na teret joj se stavlja da je od lipnja 2009. članovima Savjeta županice neosnovano isplaćivala mjesečne naknade od 5000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je, sumnja Uskok, proračun Županije oštećen za najmanje šest milijuna kuna.

Tereti je se i da je od veljače 2012. do srpnja 2013. na traženje Popeca i njegove tvrtke po znatno većoj cijeni kupila neadekvatnu nekretninu za potrebe Zavoda za hitnu medicinu, iako je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor o kupoprodaji nekretnine vrijedan 9,8 milijuna kuna, županica je s vlasnikom tvrtke sklopila 30. svibnja 2012., pri čemu je tvrtki pribavljena korist od najmanje 4,2 milijuna kuna.

Županicu se tereti i da je od rujna 2010. do rujna 2013. Kobešćaku omogućila stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijeno društvo je na Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete pa je županica potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija obvezala društvu isplatiti 200.000 kuna.

Uskok tereti Lovrić Merzel i da je županijski proračun oštetila za 35.000 kuna jer joj je Županija po njezinom nalogu od ožujka 2010. do kraja 2013. plaćala privatne ručkove, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, sumnja se da je županica od 2009. do 2013. službenom karticom plaćala privatne troškove za hranu, piće i gorivo, čime je sebi pribavila korist od najmanje 136.000 kuna kuna.

Merzel odbacila sve optužbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacujući sve optužbe Lovrić Merzel je, doznaje se, uskočkim istražiteljima ispričala da nikada nije upoznala Popeca te da su za objekt koji je prodao županiji postojale tri procjene vrijednosti kojima je vjerovala, kao i da je cijeli posao vodila konzultantska kuća.

Što se tiče sumnji da je raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način županiju oštetila za 200 tisuća kuna, kazala je da je riječ o trošku koji je bio rezultat sudske nagodbe te da je prvotno potraživanje od županije bilo daleko veće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova županica je odbacila i optužbe da je privatne troškove plaćala službenom karticom te da je trošila javni novac na privatne zabave, ističući da se najčešće radilo o protokolarnim događajima. Opovrgnula je i financijski najteže sumnje da je čak šest milijuna proračunskih kuna potrošila na plaćanje savjetnika.

Njezin odvjetnik odbacuje tvrdnje da je na taj način županica kupovala političko zaleđe, ističući da je u svom radu bila neovisna te da glasovi tih savjetnika, koji su ujedno bili i vijećnici, nisu odlučivali o njezinu mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po medijskim tvrdnjama, riječ je o savjetnicima iz nekoliko političkih stranaka - SDP, HSP, DSU, DC, SDSS, SPH - koji su za svoje usluge mjesečno dobivali neto naknadu od 5000 kuna.

I pred istražiteljima županica je kazala da je riječ o poslovima koji savjetnici nisu radili kao članovi skupštinskih radnih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo