Policija u Holdingu zbog Dinama / Mamić i Bandić pod istragom USKOK-a zbog sumnjivih ugovora!

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Bandić nikada ništa nije napravio za klub osim što je žonglirao s Dinamom. Nije on nikada bio Dinamov saveznik, već sam ja bio njegov saveznik', rekao je Mamić.

3.4.2014.
21:21
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Prema nalogu Državnog odvjetništva, policijski istražitelji su nekoliko dana pregledavali i izuzimali dokumentaciju u Zagrebačkom holdingu zbog sumnje na financijske malverzacije s novcem iz gradskog proračuna, piše Jutarnji list.

Iako nitko nije službeno potvrdio da se provode predistražne radnje, DORH je policajce uputio u Holding istražujući navode kaznenih prijava podnesenih zbog sumnji na tri oblika kršenja zakona, doznaje Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o više puta iznesenim optužbama da su neke od osoba iz Holdinga dobile posao na osnovi krivotvorenih diploma, što je nedavno posao vrlo aktualno nakon što je Visoka policijska škola objavila da je poništena diploma zamjenika šefa gradonačelnikovog kabineta Roberta Ljutića zbog sumnji na prepisani diplomski rad.

Istražitelji provjeravaju i optužbe da su neke osobe naplaćivale zapošljavanje u Holdingu, odnosno tražile mito od osoba koje su tražile posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće što je zaintesiralo istražitelje jesu sponzorski ugovori Grada Zagreba s GNK Dinamom.

Novac koji je Zdravko Mamić godinama dobivao od Milana Bandića za svoj nogometni klub je u zadnjih 12 godina gradonačelnikova mandata u iznosu od 250 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor iz Holdinga rekao je Jutarnjem kako su se istražitelji koncentrirali na dokumentaciju vezanu uz isplatu od 15 milijuna kuna, što je postignuto izvansudskom nagodbom u rujnu 2011. za vrijeem mandata uprave na čelu s Ivom Čovićem.

Spor je proistekao iz ugovornih obaveza od 30 milijuna kuna koje je dogovorio Milan Bandić sa Slobodanom Ljubičićem, tadašnjim bivšim, ali sadašnjim šefom Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 7,5 milijuna kuna godišnje Holding je plaćao prostor za reklame na stadionu, a reklamirali su se Robni terminali, Zagrebački velesajam, Gradska plinara i sam Holding.

Holding je platio tri rate, dok su problemi nastali prilikom naplate posljednje transakcije od 7,5 milijuna kuna jer ovi nisu imali novca i slučaj je završio na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 2011. Dinamo je dobio spor, ali se Holding požalio Visokom trgovačkom sudu, gdje je spor bio aktivan do kraja 2013. godine kad su suprostavljene strane postigle nagodbu prema kojoj je Zagrebački holding pristao isplatiti klubu 15 milijuna u šest mjesečnih rata.

"Bandić nikada ništa nije napravio za klub osim što je žonglirao s Dinamom. Nije on nikada bio Dinamov saveznik, već sam ja bio njegov saveznik. Dinamo je uložio 10 milijuna eura u ono što Bandić nije napravio u 12 godina svog mandata. Bandić je još jednom potvrdio da ničime nije zaslužio biti počasni predsjednik Dinama", rekao je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovačko društvo Zagrebački holding d.o.o. ne može komentirati radnje koje su u nadležnosti DORH-a i MUP-a. Naglašavamo da je Uprava Društva od 1. srpnja 2013. godine redovito izvještavala kako javnost, tako i već spomenute institucije, o utvrđenim nepravilnostima u tvrtci u cilju uvođenja reda u njezino poslovanje", tvrde iz odnosa s javnošću Zagrebačkog holdinga.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo