TOG IMA SAMO KOD NAS / Sud proglasio novinarku krivom jer je pisala - istinu!

Stručna javnost pobunila se protiv presude novinarki Jutarnjeg lista Slavici Lukić. Razotkrila je aferu Medikol, a ista ta privatna poliklinika tužila je novinarku zbog sramoćenja i dobila presudu. Ministrica kulture pridružila se oštrim osudama cijelog slučaja, dok ministar pravosuđa poručuje, mjenjat ćemo zakon tek kad se pokaže štetan.

8.4.2014.
18:45
VOYO logo

SlavicaLukić mora platiti 26.000 kuna, odnosno 80 svojih dnevnih dohodaka, jer je iznijela istinu. Ta istina osramotila je tvrtku Medikol.

"Koliko god je neugodno biti netko tko je u javnosti osuđen, smatram da moramo govoriti i vikati u javnosti da damo do znanja da nas takva presuda neće zaustaviti", poručuje novinarka Slavica Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju presude i kazne stoji da: "... Nema razloga da ona već duže vrijeme piše, po mišljenju suda, negativno o privatnom tužitelju. Samo se ovakvom kaznom može osigurati da okrivljena shvati nedopustivost ovakvog ponašanja..."

Ministar pravosuđa opravdava se da je sporni zakon donijela prošla garnitura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se pokaže da su efekti zakona takvi da guše pravo na informiranje, vama slobodu rada i tako dalje, naravno da ćemo ga promjeniti", kaže Miljenić.

Ministrica kulture puno je oštrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najoštrije osuđujem pritisak na novinarku Slavicu Lukić, a u vidu nepravomoćne presude koja joj je izrečena zato jer je razotkrila 'outsourcing' javnog novca. Sramotnu odredbu Kaznenog zakona o kaznenom djelu 'sramoćenja' treba pod hitno mijenjati", stoji u priopćenju iz Ministarstva kulture.

Na presudu ćemo se žaliti i ona će sigurno pasti jer je zakon donesen zbog zaštite privatnosti, a ne ovakvih presuda - uvjerena je odvjetnica kažnjene novinarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Medikol buknula je kad se otkrilo da je ta poliklinika od HZZO-a dobila pola milijarde kuna i zbog tog novca je imala monopol u pružanju PET/CT pretrage. Odvjetnica Medikola poručuje, tužili smo novinarku jer nas je nazvala nestabilnom tvrtkom.

"Medikol je smatrao da je ta tvrdnja sramotna jer vrijeđa ugled i čast i dobar glas poliklinike", objašnjava odvjetnica Medikola LanaMarincel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smatraju li u Medikolu da je nakon ovakve presude njihov dobar glas sačuvan - nismo dobili odgovor.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo