turčinov najavio / Ukrajina kreće u antiterorističku akciju: 'Krv heroja je prolivena'

Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksander Turčinov optužio je Rusiju da vodi rat protiv Ukrajine te najavio 'opsežnu atiterorističku operaciju'.

13.4.2014.
12:30
VOYO logo

Ukrajinske vlasti namjeravaju pokrenuti "opsežnu antiterorističku operaciju" u koju će biti uključena i vojska protiv proruskih separatista, rekao je u nedjelju prijelazni predsjednik Oleksander Turčinov u televizijskom obraćanju naciji.

Optužio je Rusiju da vodi rat protiv Ukrajine, dan nakon serije napada proruskih oružanih skupina na istoku zemlje. "Krv ukrajinskih heroja je prolivena u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine", rekao je. "Agresor se ne zaustavlja i nastavlja organizirati nerede na istoku zemlje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo dopustiti da Rusija ponovi scenarij s Krima u regijama na istoku", rekao je Turčinov, dodajući da svi oni koji podupiru agresore i okupatore i vode oružani borbu protiv Ukrajine "neće izmaći kazni i odgovornosti".

U akciji koju su u subotu pokrenule snage proeuropske vlade u Ukrajini protiv naoružanih proruskih ustanika na istoku zemlje bilo je "mrtvih i ranjenih s obje strane", izjavio je ranije ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. Jedan je pripadnik ukrajinske službe državne sigurnosti ubijen, a pet ih je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proruski orijentirane naoružane osobe u subotu su zauzele zgrade policije i sigurnosnih službi u gradovima na istoku Ukrajine.

"Moskva je umiješana u događaje na istoku Ukrajine"

Napadi proruskih naoružanih skupina u gradovima na istoku Ukrajine nose znak umiješanosti Moskve, ocijenila je u nedjelju američka veleposlanica u UN-u Samantha Power, zaprijetivši novim sankcijama ako se napadi nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nosi sve oznake događaja koje smo vidjeli na Krimu, to je profesionalno i usklađeno. Tu nema ništa lokalno. U svakom od šest ili sedam gradova gdje djeluju, te snage čine točno istu stvar. Dakle, bez ikakve sumnje, to nosi znak umiješanosti Moskve", rekla je Power za mrežu ABC.

Sankcije koje je Washington uveo nekim ruskim tvrtkama i osobama "gurnule su rublju na povijesno nisku razinu", prouzročile pad na ruskoj burzi "od 20 posto i bijeg investitora", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli smo da sankcije mogu načiniti štetu. Ako se ove akcije nastave, pooštrit ćemo sankcije", upozorila je veleposlanica.

EU i NATO zabrinuti

EU je u nedjelju pozvao Rusiju da prekine svaki pokušaj destabilizacije Ukrajine, a vlasti te zemlje da se i dalje suzdržavaju od bilo kakvih operacija kako bi ponovno uspostavili vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnica europske diplomacije Catherine Ashton u priopćenju je objavila da je "ozbiljno zabrinuta zbog akcija što su ih u više gradova istočne Ukrajine poduzele naoružane skupine."

Ponovno je pozvala Rusiju da "poštuje teritorijalnu cjelovitost zemlje, da povuče svoje vojne snage koje se nalaze na granici te da prekine sve akcije čiji je cilj destabilizirati Ukrajinu". Ukrajinske je vlasti pozvala da nastave biti suzdržane kada su posrijedi bilo kakve aktivnosti, da bi ponovno uspostavile vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je i kako se nada da će sastanak u Ženevi 17. travnja na kojemu će pored nje sudjelovati i američki državni tajnik Johna Kerry i ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine, Sergej Lavrov i Andrej Deščica omogućiti stabilizaciju stanja.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak u Luxembourgu kako bi razmotrili na koji će način reagirati na porast napetosti u Ukrajini te da bi procijenili posljedice ruske prijetnje o prekidu isporuke plina Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku zemlje potekla krv, žrtava ima na obje strane

U antiterorističkoj operaciji koju su u subotu pokrenule snage proeuropske vlade u Ukrajini protiv naoružanih proruskih ustanika na istoku zemlje bilo je mrtvih i ranjenih s obje strane, izjavio je ukrajinski ministar unutarnjih poslova ArsenAvakov.

"S naše strane je ubijen časnik sigurnosnih službi", napisao je Avakov na Facebooku, spominjući i pet ranjenih među lojalistima. "Među separatistima neodređeni je broj  žrtava", dodao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Antiteroristička operacija počela je u Slaviansku", gradu na istoku Ukrajine gdje su proruski orijentirane naoružane osobe u subotu zauzele zgrade policije i sigurnosnih službi, izjavio je u Avakov u nedjelju ujutro i pozvao stanovnike da ostanu u kućama, podalje od prozora.

"Postrojbe svih snaga u zemlji sudjeluju. Nek' nam Bog pomogne", napisao je ministar na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prenesite to svim civilima: neka napuste središte grada, ne izlaze iz svojih domova, neka se drže podalje od prozora", prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax Avakove riječi. Avakov nije naveo nijedan drugi detalj u toj poruci.

Image
Foto: AP Images

Poruke na različitim društvenim mrežama u nedjelju ujutro spominju pucnjavu u gradu sa 100.000 stanovnika, što neposredno nije moguće potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu navečer ministar je osudio rusku "agresiju" nakon niza napada čitav dan na zgrade snaga sigurnosti na ukrajinskom istoku koji graniči s Rusijom.

Ukrajinsko Vijeće sigurnosti okupilo se u subotu navečer na trosatnom sastanku nakon napada na istoku, ali nijedna odluka nije objavljenja po završetku sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik NATO-a pozvao Rusiju da povuče svoje snage

Glavni tajnik NATO-a AndersFoghRasmussen u nedjelju je izrazio zabrinutost zbog razmještaja proruski orijentiranih naoružanih ljudi u istočnoj Ukrajini te upozorio da će bilo kakvo daljnje rusko vojno upletanje u tu zemlju produbiti međunarodnu izolaciju Moskve.

Ukrajinska vlada u istočni je ukrajinski grad Slaviansk u nedjelju poslala svoje snage sigurnosti u kojem su kontrolu preuzele proruski orijentirane naoružane osobe. Tijekom akcije jedan je pripadnik ukrajinske službe državne sigurnosti ubijen, a pet ih je ranjeno, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno sam zabrinut zbog daljnjeg jačanja napetosti na istoku Ukrajine", stoji u Rasmussenovu priopćenju. "Ondje proruski separatisti provode organiziranu kampanju nasilja čiji je cilj destabilizirati Ukrajinu kao suverenu državu", rekao je.

Šef NATO-a rekao je da pojava muškaraca s oružjem ruske izrade i u identičnim odorama bez oznaka, kakve su tijekom ruskog zauzimanja Krima nosili ruski vojnici, ukazuje na ozbiljno pogoršanje situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusiju je pozvao da smiri krizu te da iz područja blizu ukrajinske granice povuče svoje snage, uključujući i pripadnike specijalnih vojnih snaga.

"Bilo kakvo daljnje rusko vojno uplitanje, pod bilo kakvom izlikom samo će produbiti međunarodnu izolaciju Rusije", upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Kerry prijeti Rusiji dodatnim posljedicama

Američki državni tajnik JohnKerry upozorio je u subotu ruskog kolegu da će se Moskva morati suočiti s "dodatnim posljedicama" ako ne popusti napetost sa susjednom Ukrajinom te ako se ruske postrojbe ne povuku s granice.

U telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova SergejemLavrovim, Kerry je "jasno kazao da će ako Rusija ne poduzme mjere za smanjenje napetosti i povlačenje svojih postrojbi s granice s Ukrajinom, biti dodatnih posljedica", kazao je visoki dužnosnik State departmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje je dato pošto je Washington najavio sankcije protiv šest dužnosnika s Krima, među kojima je zamjenik premijera koji je olakšao organiziranje referenduma na Krimu i tvrtke za opskrbu plinom, osumnjičene da prijete "miru i stabilnosti u Ukrajini".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo