VLADA DONIJELA MJERE ŠTEDNJE / Milanović: Ljudi, previše trošimo, a taj novac nismo zaradili!

'Smanjenje rashoda je jedino dugoročno i srednjeročno rješenje. Bio je to svojevrsni imperativ iako nije moralo biti nužno tako, od Hrvatske se traži u postotku veće odricanje od bilo koje druge države koja je u taj program ušla od 2009. naovamo', kaže premijer.

17.4.2014.
9:23
VOYO logo

10:55 - Zaključen je otvoreni dio sjednice Vlade.

10:26 - Nakon Linićevog izlaganja, riječ je preuzeo premijer Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjenje rashoda je jedino dugoročno i srednjeročno rješenje. Previše trošimo. S ovim načinom i mjerama uskladili smo se s EK i u prvoj godini otprilike u potpunosti. Bio je to svojevrsni imperativ iako nije moralo biti nužno tako, od Hrvatske se traži u postotku veće odricanje od bilo koje druge države koja je u taj program ušla od 2009. naovamo. Proračunski deficit je neodrživ čak i da je 3 posto ako nemamo gospodarski rast. Možemo mi pričati što god hoćemo, ali poruka hrvatskoj javnosti je jednostavna; ljudi, previše trošimo, taj novac nismo zaradili ni prije 5 ni prije 6 godina ni danas. Mi smo pozorno slušali kada su u pitanju i prihodi i rashodi što će reći partneri i opozicija, ispravite me ako griješim, nismo čuli ništa ni u posljednjih nekoliko mjeseci, ni u ove dvije godine. Netko mora donositi odluke, to je po definiciji Vlada, ali očekivali smo neki kvalitetniji input. Možda s nekim mjerama i malo kasnimo, ali mi ih prvi nakon dugo godina donosimo", izjavio je Milanović.

Osvrnuo se potom i na prošlotjednu opasku vezanu uz Poreznu upravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo informaciju. Obrazloženje koje sam tada čuo od Porezne uprave me potpuno zadovoljava, dokazali smo da rade svoj posao, i ja kao premijer i ministar financija i ljudi u ministastvu smo sa svoje strane napravili sve i ja više komentara nemam i daljnjih pitanja nemam. Za mene je Porezna uprava radila svoj posao i mi dalje utjecaja nemamo niti možemo imati. Dalje neka radi pravosuđe", rekao je Milanović.

10:14 - Ministar Linić predstavio je dodatne mjere fiskalne konsolidacije za 2014. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:07 - Uoči sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić je rekao da je za 2014. godinu to sve što se smanjivanja deficita tiče.

"Ono što moramo napraviti je razduživanje privatnog sektora kako bi napokon počeli s gospodarskim rastom", rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sjednice novinarima se obratio i ministar Gordan Maras koji je rekao kako novom prilagodbom mali poduzetnici neće izgubiti.

NAJAVA SJEDNICE VLADE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAGREB - Sjednica Vlade RH održat će se u 10 sati u Banskim dvorima. Pred ministrima će biti prijedlog zaključka o prihvaćanju dodatnih mjera fiskalne konsolidacije za ovu godinu budući da Europska komisija inzistira da se deficit u 2014. smanji za 2,3 posto BDP-a.

Vlada je do sada, rebalansom proračuna, osigurala smanjenje deficita od 1,9 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostalih 0,4 posto znači prilagodbu za oko 1,3 milijarde kuna, a ministar financija Slavko Linić najavio je proteklih dana da bi se oko 700 milijuna kuna osiguralo na prihodnoj strani, prije svega dizanjem trošarina na naftne derivate i naknada za mobilnu telefoniju, a oko 600 milijuna kuna na rashodnoj strani, ponajprije smanjenjem potpora te nekih investicija, naročito u cestogradnju.

Vlada na sjednici treba donijeti uredbu o izmjeni visine trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod mobilne telefonije, pak, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša HajdašDončić u utorak je najavio da će se ići na podizanje radiofrekvencijske naknade telekom operaterima. Vezano uz smanjenja na rashodovnoj strani, pred ministrima će biti i odluka o mjerama privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna.

Njome bi se, kako se neslužbeno doznaje u Vladi, privremeno obustavila isplata dijela potpora koje će biti smanjene kroz novi rebalans proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijenos sjednice Vlade od 10 sati možete pratiti na našem portalu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo