za novinare najtraženiji / Uspon i pad najpopularnijeg ministra Milanovićeve vlade

U najmlađoj Vladi on je bio najiskusniji, s utakmicama u nogama još iz Račanove Vlade. No iznenađenja su se redala za ministra koji je definitivno bio poseban. Na sjednicu je uvijek dolazio pješice sa desne strane. Za novinare najtraženiji. Nekad dobre... a nekada malo eksplozivnije volje.

6.5.2014.
19:38
VOYO logo

"Da li vi shvaćete da sam ja ministar financija i sad vi postavljate pitanje gdje ja sjedim?", izjavio je davno Slavko Linić.

U Saboru uvijek spreman za 12 rundi s HDZ-om... "Osam godina ste uništavali Hrvatsku vi HDZ. Osam godina niste proveli ni jednu reformu!"... "Dakle ministre nije točno da niste znali kakvo je stanje u državi kad ste došli"... "Kolega Šuker kad ste čuli Slavka Linića da je rekao da nije znao što ga čeka", bile su samo neke od njegovih rečenica upućenih oporbi.

A čekao ga je težak posao. Prvo fiskalizacija. Otpori ogromni. No Linić je i na tržnice uveo financijski red i zato postao najpopularniji ministar. No ne i među poduzetnicima, koje je krivio za teško stanje u državi.

"Odgovor želim od privatnog sektora što je problem. Zašto bi nakon svih poticaja odgovore opet trebala davati Vlada ko trebna dat ogovore Vlada, to su gluposti..".

Prozivan često zbog predstečajnih nagodbi. Kritičari su mu zamjerali da olako oprašta dugove. On im uzvaraćao da spašava radna mjesta i stvara novi početak. Beskompromisan je bio u naplati poreza. Početak kraja počinje sa smjenom pomoćnika Branka Šegona, kojeg je štitio dok ga premijer nije smjenio.

Tu je puknuo odnos s Milanovićem. Više nisu ni razgovarali. Novinari su znali, no političari su istinu krili.

Loše je izgledalo i kad mu je najboljeg prijatelja, s kojim je ljetos uživao na brodu, Odvjetništvo optužilo za kriminal. No optužbe da štiti prijatelje Linića su pogađale i u Račanovoj Vladi, zbog Damira Vrhovnika i brodogradilista Lenac. Uživo uvijek spreman za teška pitanja:

Nikada nije pucao na visoku funkciju u SDP-u, no unutarstranačka moć nije mu zanemariva. Upravo zato mnogi smatraju da je Linićevom smjenom Milanović izgubio podršku riječkog ogranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo