SVE DRUGO MOŽE ČEKATI / I Pupovac okrenuo leđa Vladi: 'Ovo stanje traži hitne reforme!'

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u utorak je u Zagrebu sazvao konferenciju za novinare iz, kako kaže, dva razloga. Prvo se htio zahvaliti građanima koji su ga podržali na izborima za Europski parlament, a potom se osvrnuo i na rad Milanovićeve Vlade.

27.5.2014.
12:55
VOYO logo

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća MiloradPupovac u utorak je u Zagrebu sazvao konferenciju za novinare iz, kako kaže, dva razloga. Prvo se htio zahvaliti građanima koji su ga podržali na izborima za Europski parlament.

"Zadovoljan sam. Bio sam osmi po broju preferencijalnih glasova kada su posrijedi svi kandidati i kandidatkinje, uspješniji od mnogih drugih", rekao je Pupovac i potom se okrenuo drugom razlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi izbori su me više nego bilo što naučili da sagledam da kad je posrijedi Europa da je Hrvatska usidreni, ma nije ni usidreni, nego brod koji je stao i koji se u tom smislu ne kreće, brod koji pluta u nekoj uvali europske politike i europskoga mora. Sagledao sam u ovoj kampanji da Hrvatska zapravo nema europske politike, da nije definirala svoje europske interese, da nije definirala svoje glavne europske politike i da o tome nije povela nijedan relevantan razgovor unutar svojih ključnih institucija i ljudi. Hrvatska je objekt politike, a ne subjekt unutar europskih političkih odnosa. Svesti to samo na pitanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova ili eventualno na pitanje fondova daleko je od onoga što Hrvatskoj i svakoj članici treba. Iz tog razloga mi se čini da je za Hrvatsku od presudne važnost da uključi svoje brodske motore, koliko god oni slabi bili i da se pokrene, jer ovakva politika koju smo dosad vodili je potrošena i s njom se u Europi ne može napraviti ništa", kritičan je bio predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

"Zadovoljan sam činjenicom da smo doprinijeli tome da lijeva koalicija sačuva proistojan rezultat na ovim izborima. Svatko tko je očekivao više bio je nerealan, tko je očekivao manje bio je realan, a mi smo postigli pristojan rezultat. Sretni smo što smo mogli tome doprinijeti, tim više što nas brine rastući desni nacionalistički fundamentalizam, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, koji nažalost umjesto da nepostojećoj europskoj politici u Hrvatskoj nudi alternativu nove europske politike, ta sve snažnija desna politika nudi neeuropsku politiku Hrvatskoj i ozbiljno ugrožava ono što su hrvatska europska postignuća. Razloge što je to tako ne vidimo samo u ekonomskoj krizi, vidimo ih u odstustvu lijeve aktivne politike u Hrvatskoj, a nažalost i u Europi - mislim na politiku koja neće biti konzervativna u ekonomiji, koja neće provoditi konzervativne mjere štednje i ograničavanja rasta i zapošljavanja, nego mislim na politiku koja će se usmjeriti primarno na politiku rasta i zapošljavanja i razvoja. Iz tog razloga ovi izbori trebaju biti prilika i za našu vladajuću koaliciju da izvuče jasne poruke i da shvati da se s ovakvom politikom kakva je vođena dosad neće unaprijediti ekonomsko, ali se hoće unazaditi političko stanje zemlje. I zato je krajnji moment da se stranke koalicije manje brinu za svoje stranačke odnose, a više pobrinu za stanje Vlade i njezine politike. A to stanje je takvo da traži urgentne, hitne reforme. Odmah. Sve drugo može čekati, ali ovo ne može i ne smije, i oni koji se odupiru tome i ne vide kao alarmantnu potrebu Hrvatske opasno se poigravaju sa interesima ove zemlje, a istovremeno se opasno poigravaju sa odgovornošću lijevo liberalne koalicije za budućnost politike u samoj Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Što su konkretno hitne reforme? Poruka vladajućoj stranci?

"Vi ćete razumjeti da mi odnose u velikim strankama ne želimo komentirati ili davati sugestije sa strane. To je posao svake stranke za sebe. Ono što mi smatramo da je ovoga trenutka važno jest da vladajuća koalicija stavi na dnevni red pitanje efikasnosti, svrsishodnosti pojedinih politika koje su na djelu. Moramo priznati da politika štednje nije oslobodila potencijale razvoja u Hrvatskoj i moramo priznati da je ta politika ugrozila one mjere izgradnje institucionalne stabilnosti i reda u zemlji upravo zato što ne oslobađa potencijale za razvoj, a ima ih", kaže Pupovac i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako mene pitate, rekonstrukcija Vlade je trebala biti još prije godinu dana. A sada je zadnji tren da se nešto napravi jer će sutra biti već kasno!"

Kaže kako je u četiri područja Vlada smatrala da će postići rezultate i od Vlade su se tu očekivali rezultati, no nisu došli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su infrastruktura, energija, reindustrijalizacija i obnovapoljoprivrede koja je u sramotnom stanju", naglašava predsjednik SNV-a.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo