linić iznio teške optužbe / 'Vjerujem da me Milanović smijenio kako bi zaštitio obitelj i prijatelje'

Bivši ministar financija Slavko Linić ustvrdio je danas kako je njegova smjena posljedica medijske spletke premijera Zorana Milanovića koja mu je poslužila da bi zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i određene krugove.

29.5.2014.
10:57
VOYO logo

13:35 Ja polazim da prijevremeni izbori nisu cilj ni jedne stranke, pa ni meni. Ocijenio sam da je razlog mog micanja prijetnja mene dok sam bio na funkciji zbog zaštite obitelji i prijatelja i smatram da sam dužan o tome progovoriti. Stranka nek odluči što, kako i na koji način. Ja mirno spavam, ali ponavljam da postoje dokumenti iz kojih se sve može vidjeti. Samo se zapitajte tko širi laži, zaključio je Slavko Linić.

13:30 Ocjenjujem da je premijer koristio pojedine službe, što je suprotno zakonima, naglasio je bivši ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:29 Naznačio sam da ovakve moje izjave mogu rezultirati mojim izbacivanjem iz stranke. Više od 20 godina sam u toj stranci. Na članovima stranke će biti hoće li dati potporu predsjedniku stranke ili meni. Nisam opterećen time, rekao je Linić.

13:27
Ništa se nezakonito nije dogodilo jer ja to nisam dozvolio. Osoba sam koja je nosila teret i imala snage suprotstaviti se Zoranu Milanoviću, kaže Slavko Linić.

13:25 Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku, a predsjednik stranke koji se ovako odnosi prema kolegama, ne može biti predsjednik te stranke. No o tome ne odlučuje Slavko Linić, ali sam zato dao sve informacije u javnost, naglasio je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



13:20  
Želim reći ono najvažnije. Zadnji dokument koji je Vlada izradila je plan reformi za EU, gdje na samoj sjednici predsjednik govori da je to vjerodostojni dokument iza kojeg stoji Vlada, da bi samo par dana iza toga taj isti premijer rekao da on ne misli da treba uvoditi bilo kakav porez na nekretnine. Isto tako kaže da će se još razmisliti o porezu na kamate, kaže Linić te dodaje kako su to sve velike razlike zbog kojih misli da nisu mogli nastaviti raditi zajedno, no smatra isto tako i da je sve moglo bez spletki.

13.17
Tvrtka sa 500 milijuna kuna, bez organa vlade bi se izvukla. Predsjednik Vlade sam sebe pljuje. Zakon o predstečajnim nagodbama je on potpisao. Spašena radna mjesta nisu mu bitna. Fiskalizacija je nešto što njemu nije bitno. Za njega su bitne spletke i kako se kadrovski riješiti onih koji ne prihvaćaju njegove naloge, kaže Linić.

13.16
Nismo se mogli složiti ni o porezu na prihode od kamata. Sve to pokazuje da se nismo složili u onom dijelu gdje bi bogatiji trebali više participirati. Sve je to dio ostvarenja Plana 21, koji premijer nije puštao u proceduru, rekao je Linić.

13.15
Najveći dio Plana 21 i Vladinog programa preuzima Ministarstvo financija i Slavko Linić. Nisam uspio sve realizirati. Jedna od bitnih činjenica je bilo smanjenje nameta na rad i prebacivanje nameta na bogatije građane. Da, zamislite, Ministarstvo financija u 2012. godini završi projekt poreza na nekretnine, koji je dobro raspravljen. Dobio je potporu. Želim reći da zahtjev gospodina Milanovića da taj porez ne optereti građane koji žive i stanuju u svojim stanovima ne bude veći o komunalnim naknadama, i to je ispoštovano. To nije novi porez, ističe Linić.

13.11
Pored ministra financija, pojedinačni interesi i interesi nekih grupacija i interesi Milanovića nisu mogli prolaziti, kaže Linić.

13:09
Treći dio su firma "Mali biskviti" i kredit HBOR-a. HBOR u svibnju 2013. zaprima zahtjev kredita od 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao gospodin Tomislav Ljutić sa 20.000 kuna. Iako je uprava pod pritiscima odobrila kredit, inzistiram da taj predmet razriješi Nadzorni odbor. To sve ukazuje da su nečiji interesi bili to da se beznačajnoj tvrtki da da uništi brend domaće tvrtke Kraš, rekao je Linić te dodao kako je Milanović smatrao da je važnije 60 nečijih radnih mjesta i uvoz strane robe u Hrvatsku.



13:06
Gdje smo došli s Inom, ne moramo ni govoriti. Niz ugovora o koncesijama nije bio potpisan. Početkom 2014. godine započinjemo s naplatom i napokon nakon okončanja postupka naplaćujemo 220 milijuna kn neplaćenog poreza u Ini. To izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića, koji optužuje ministra financija da šteti Ini. Premijer ne poduzima ništa protiv odgovornih osoba vezano za neplaćanje obveza. Poseban pritisak Siniša Petrović radi da me se smijeni jer ugrožavam njegove interese u Ini. To je jedan od glavnih razloga zašto premijer krajem siječnja počinje razmišljati o mojoj smjeni, rekao je Linić te dodaje kako je premijer podlegao pritiscima Siniše Petrovića iz svojih privatnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:02 Nisam bio zadovoljan radom predsjednika Nadzornog odbora Ine, Sinišom Petrovićem, koji je veliki prijatelj Zorana Milanovića. Petrović je prvo otpustio člana Nadzornog odbora koji je štitio interese Hrvatske pa je prestao komunicirati s članovima Uprave, koji su na tom mjestu na izboru Vlade, a nije provodio politiku Vlade u Ini. Vladina politika je bila ulaganje u bušotine u obje rafinerije i borba za to da Ina bude regionalni igrač, a ne samo prostor za trgovinu derivatima u RH. Tu politiku Petrović nije provodio. Premijer mi zabranjuje da u javnosti komuniciram Inu, iz razloga što je on preuzeo odgovornost za Inu. Često sam o Ini negativno govorio i odjednom sam prestao, ističe Linić.

12:57

12:55 Ako se ovo nešto može učiniti ministru, onda možete misliti što je s ostalima. Ja osobno smatram da smo dostavili sve potrebne dokumente DORH-u koji mora utvrditi je li bilo kriminalnih radnji, rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:53 Sve to pokazuje da je Zoran Milanović zajedno s gospođom Smiljanec Čavlović podmetao dokumente, bavio se podmetanjem punih godinu dana nakon same završene predstečajne nagodbe Spačve. Ta njegova bitka za inkriminalizaciju mene osobno, može imati neku svrhu, ali zamislite da vam netko nakon godinu dana podmeće dokaze. Sad vi recite zašto to koji puta državni činovnici ne žele odlučivati o nečemu. Predsjednik Vlade kriminalizirajući predstačajne nagodbe i moju funkciju, rekao je Linić.



12:50
Spačva je riješena u skladu sa zakonom. Ali dok ja obavljam svoje poslove iza 29. siječnja, premijer se bavi podmetanjima. Deset mjeseci nakon predstečajne nagodbe, nakon što smo u 11. mjesecu potpisali ugovor, premijer odjedanput, zajedno s Nadom Čavlović izbacuje novu procjenu. Za koju ja ne znam, ali za koju znaju premijer i Nada Čavlović. Imao sam svaki dan sastanke na kojima je sjedila ona, sa Poreznom upravom sam i utorkom održavao sastanke - nikad nije Nada Čavlović Smiljanec do prvog tjedna travnja izvijestila o novoj procijeni. U travnju 2014. gospođa Smiljanec me izvještava o toj novoj procjeni, kaže Linić.

12:45
O tim predstečajnim nagodbama svi mogu govoriti i svi mogu dobiti uvid u njih. To su dokumenti postavljeni na stranicama FINA-e i uvid u to može imati svatko. Premijera je posebno zainteresirala Spačva. Ono što je važno, vukovarska Porezna uprava je ta koja nije bila efikasna u naplati. Oni su izradili i procjenu vezano za zemljište u Spačvi, a ta procjena je iznosila 33 milijuna kuna. Ta procjena je bila osnova za odlučivanje u nadležnim službama Ministarstva financija, rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:42 Naš nesporazum i nekomunikacija nije imala negativnih utjecaja na naš rad. Dok ja obavljam svoje poslove, premijer zloupotrebama svog položaja koristi određene službe i pokušava me optužiti da sam kriminalac. Posebno se okomio na predstečajne nagodbe, gdje ih nekoliko puta pokušava i zaustaviti, pritom zaboravljajući da je to Vladin zakon, kaže Linić.

12:40
Nakon 29. siječnja premijer i ja nismo više komunicirali. Osim što, na dan kad sam predložio smjenu Šegona,  dao sam mu mandat na raspolaganje, što znači da me mogao smijeniti, nismo više komunicirali. Jedine naše komunikacije su bile na sjednicama Vlade. Od kraja siječnja do kraja travnja kao ministar financija sam imao velike poslove i tome sam se posve posvetio, rekao je Linić.

12:39  Konačni obračun sa mnom je počeo 29. siječnja ove godine. Telefonski razgovor u kasne večernje sate, kada je Milanović izričito zahtijevao da smijenim svog pomoćnika Branka Šegona. Nakon odgovora da neću dok ne dobijem sve dokaze, premijer me optužio da sam kriminalac i lopov. Telefonski razgovor završava psovkom. Moram reći da je bilo niz optužbi, podmetanja i ostalog i sve to iz razloga što su se protiv mene borili politički protivnici. To sam mogao razumjeti. Ali onog trenutka kad vas za to optuži predsjednik stranke, vaš stranački kolega, onda barem ja, ne mogu izdržati takve gnjusne optužbe, rekao je Linić.

12:36
Ocjenjujem da je moja smjena razlog Milanovićeve medijske spletke koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem. Pitanje je zašto. Moj odgovor je to da je želio zaštititi članove svoje obitelji i zato su mu bile potrebne spletke. Radeći svoj posao prethodne dvije godine, javnost me prepoznala i dala mi potporu i to je bio razlog zašto je Milanoviću trebalo blato nabaciti na mene osobno da bi dobio potporu u javnosti i unutar stranke, rekao je bivši ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:35 Htio bih još jednom objasniti zašto nisam odmah govorio. Smatrao sam da su pred strankom bili izbori za Europski parlament. Preko 20 godina svoga rada sam uložio u stranku pa sam smatrao da vrijeme izbora nije vrijeme za to. Smatrao sam da treba omogućiti svakom predstavniku na izbornoj listi da izbori svoju poziciju za ulazak u EP, rekao je Linić.

12:32 Prepoznat sam u javnosti i imao sam podršku te javnosti iako sam jasno naglašavao da je stanje vrlo teško i da rješavanje tog stanja neće biti lako te da nećemo bolje živjeti narednih 10 godina, rekao je bivši ministar financija. Javnost je očito prihvatila i znala sa mnom podijeliti ta razmišljanja. Otvoreno sam rekao da je potrebno građanima povećati PDV koliko god je to ugrožavalo njihov životni standard, a sve u cilju da pomognemo gospodarstvu. Smanjili smo parafiskalne namete i vrlo brzo smo išli sa reprogramima, a sve u cilju da jačamo financijski kapacitet trgovačkih društava. U programima nismo zaboravili ni građane, istaknuo je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:30 Zahvaljujem na vašem odazivu vezano za moje današnje izlaganje o točkama razilaženja s predsjednikom Vlade Zoranom Milnovićem. Govorit ću o predmetima Spačva, govorit ću o glavnim razlozima moje smjene, a to je INA; rad HBOR-a, a posebno za kredit HBOR-a. Jasno ću govoriti u čemu smo se razilazili kod provođenja plana vođenja Vlade, ali i plana 21 vladajuće koalicije, rekao je Linić.

Što je sve Linić napisao u svom govoru, pogledajte na ovom linku:

https://www.rtl.hr/static/pdf/linic.pdf

                                                               NAJAVA                                              

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smijenjeni ministar financija Slavko Linić u 12.30 sati u Rijeci održava konferenciju za novinare na kojoj iznosi svoje stavove o vrhu SDP-a i šefu stranke Zoranu Milanoviću.

Linićevo obraćanje javnosti moglo bi uzdrmati ionako oslabljenu poziciju vladajuće stranke, ali i dodatno destabilizirati Vladu premijera Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će sve smijenjeni ministar otkriti javnosti te kakve bi to posljedice moglo imati na SDP, samog premijera i političku scenu u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Linić se oglasio u ponedjeljak navečer i najavio nastavak borbe s premijerom Milanovićem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Županijskog odbora SDP-a Primorsko-goranske županije Linić je poručio da će po prvi puta u životu staviti sebe ispred stranke i da neće odustati te je najavio oštru borbu unutar SDP-a.

Smatra kako će ga Milanović nakon toga isključiti iz partije, ali kaže kako je spreman žrtvovati se kako bi pokazao kakav je današnji SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo