ŠTO ĆE SE SADA DOGAĐATI U SDP-U? / Josipović: Već sam zatražio izvješće od SOA-e o nadzoru Linića

Image
Foto: RTL

Dok se svi pitaju što će se iduće dogoditi u SDP-u te kako će se to odraziti na vođenje države, otkrivamo nekoliko mogućih opcija raspleta situacije.

30.5.2014.
9:59
RTL
VOYO logo

Nakon jučerašnjeg medijskog istupa bivšeg ministra financija Slavka Linića, koji je optužio premijera za podmetanje i prisluškivanje, očekuje se reakcija predsjednika Vlade Zorana Milanovića, ali i drugih stranačkih kolega.

Dok se splitski SDP priklonio Milanoviću, riječka struja, predvođena Vojkom Obersnelom i Zlatkom Komadinom čuva leđa Liniću, ali oni nemaju dvotrećinsku većinu koja je potrebna za eventualno raspisivanje izvanrednih izbora za novog šefa SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, pretpostavlja se kako će se ova sapunica u vrhu hrvatske politike konačno rasplesti nakon 7. lipnja, kada se održava Glavni odbor SDP-a. Tada će ili Linić biti izbačen iz SDP-a, ili će SDP birati novog predsjednika.

Dragovan: Odbor će ispitati Linićeve navode

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Dragovan (SDP) najavio je danas će Odbor ispitati navode bivšeg ministra financija Slavka Linića (SDP) da je premijer Zoran Milanović zlouporabio sigurnosne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor će, kaže Dragovan, ispitati 'i argumentirane i neargumentirane navode' kako bi se skinula svaka sumnja s mogućih zlouporaba sigurnosno-obavještajnog aparata.

"Nema guranja stvari pod tepih, ako postoji ikakva sumnja, Odbor će provesti nadzor, vidjeti i utvrditi pravo stanje stvari", rekao je Dragovan novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor, dodao je, ima za srijedu zakazanu sjedncu.

"Tamo će se donijeti odluke i ići napraviti posao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragovan, koji je glavni tajnik SDP-a, potvrdno je odgovorio na pitanje mogu li SDP i Vlada i dalje funkcionirati normalno, nakon Linićevih optužbi na premijerov račun.

"SDP i Vlada mogu i moraju funkcionirati normalno, više od toga neću ovdje govoriti, želim prije svega o tim stvarima razgovarati u stranci", rekao je Dragovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar financija jučer je prozvao premijera da koristi službe kako bi ga uhodio s krajnjim ciljem da ga dade uhititi. Linić je najavio da će se obratiti saborskom odboru za nadzor obavještajnih službi, te da s tim u vezi prikuplja dokaze.

U srijedu najavljeno provjeravanje Linićevih optužbi

Saborski Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u srijedu će odlučiti o nadzoru i provjeriti sve Linićeve navode o navodnim zloporabama i provjeriti je li bilo ikakvih nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec izjavila je danas u Saboru kako će o svim optužbama progovoriti na Glavnom odboru stranke, koji je zakazan za 7. lipnja.

Apel predsjedniku

HDZ-ovac Gordan Jandroković apelirao je na predsjednika Ivu Josipovića da žurno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sazivao ju je i za manje stvari. Ako to da biviši ministar financija optužuje premijera za zloporabu službi nije razlog za sazivanje sjednice VNS, ne znam što je. Ako ne sazove, preuzima odgovornost", poručio je Jandroković.

Josipović već zatražio izvješće SOA-e

"Već sam zatražio izvješće od SOA-e o nadzoru Linića i o tome ću izvijestiti javnost kad dobijem izvješće. Razgovaro sam s premijerom o tome i rekao sam da je važno da se optužbe razjasne", odgovorio je predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić u DORH-u?

U međuvremenu, neslužbeno se doznaje kako bi Slavko Linić mogao uskoro biti ispitan u DORH-u zbog niza optužbi koje je javno iznio u svojim istupima. Promatrajući prijašnje postupanje DORH-a, istražitelji bi mogli zatražiti dokaze na osnovu kojih je bivši ministar financija iznio niz teških inkriminacija o šefu SDP-a.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo