Oboren avion Malaysia Airlinesa / Kijev optužuje Ruse, separatisti nude prekid vatre

Malezijski putnički zrakoplov u kojem je bilo 295 osoba srušio se na istoku Ukrajine, pokraj granice s Rusijom, javlja ruska agencija Interfax pozivajući se na izvore u civilnom zrakoplovstvu.

17.7.2014.
17:32
VOYO logo

23:00 - Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nema podataka je li u malezijskome zrakoplovu koji se srušio u Ukrajini bilo hrvatskih državljana, rekla je za Hinu glasnogovornica MVEP-a. 

22:37 -Dvojica obavještajaca ruske vojske umiješana su u rušenje malezijskog zrakoplova, a potragu otežavaju "naoružani teroristi", optužili su u četvrtak ukrajinski dužnosnici, a proruski separatisti ponudili su trodnevni prekid vatre kako bi omogućili spasilačkim ekipama pristup mjestu nesreće, prenose agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef ukrajinske državne službe sigurnosti Valentin Nalivajčenko optužio je dvojicu ruskih vojnih obavještajaca za umiješanost u rušenje malezijskog zrakoplova i rekao kako oni moraju biti kažnjeni za taj "zločin".

Dodao je kako svoju tvrdnju temelji na prisluškivanom telefonskome razgovoru između dvojice ruskih obavještajaca. "I sada znate tko je izveo taj zločin. Učinit ćemo sve da ruska vojska, koja je počinila taj zločin, bude kažnjene", rekao je Nalivajčenko novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:10 - Ukrajinske vlasti zatvorile su sve zračne koridore na istoku zemlje u četvrtak nakon pada zrakoplova malezijske kompanije Malaysian Airlines na letu MH17, objavio je Eurocontrol, europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe.

"Eurocontrol obustavlja sve planove leta na tim koridorima", objavljeno je u priopćenju u kojem se dodaje da će "ti koridori ostati zatvoreni do nove naredbe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračni avioprijevoznici iz europskih zemalja te iz Sjedinjenih Država ranije su objavili da će izbjegavati ukrajinski zračni prostor.

Ostaci Boeinga 777 koji se srušio na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur s 295 putnika i članova posade pronađeni su kraj istočnoukrajinskoga sela Grabova, a vjeruje se da su poginuli svi ljudi koji su se nalazili u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema našim informacijama, zrakoplov je letio na visini od 10.000 metara kada je nestao s radara", priopćio je Eurocontrol.



21:30 - Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su da su pronašli crnu kutiju iz malezijskoga aviona, a Rusija je od Ukrajine zatražila dopuštenje da sudjeluje u operaciji spašavanja na području na koje je pao taj zrakoplov s 295 putnika i članova posade, objavilo je rusko ministarstvo za izvanredna stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters kaže da ne može potvrditi informaciju o pronalasku crne kutije, uređaja koji bilježi razgovor posade i parametre leta zrakoplova, koju je objavio Interfax.

21:00 - Službenih informacija o uzrocima pada aviona i dalje nema, ali nakon što su zrakoplovni prijevoznici redom počeli objavljivati da nad istokom Ukrajine više nemaju namjeru letjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:30 - Američki predsjednik BarackObama u kratkoj je izjavio kazao da je pad aviona 'strašna tragedija' te da mu je glavni prioritet utvrditi koliko je američkih državljana bilo u letjelici. Ponudio je američku pomoć u istrazi nesreće. 'Naše misli i molitve su s obiteljima svih putnika, odakle god da bili', kazao je Obama.

20:00 - Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je u nesreći malezijskog aviona poginulo 'više od 300 ljudi, uključujući i 23 američka državljanina'. Ta se brojka ne slaže s ranije objavljenim brojem putnika (280) i članova posade (15), no moguće je da je žrtava bilo i na tlu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:30 - Virgin, Transaero, Lufthansa i Air France su među brojnim zrakoplovnim kompanijama koje su objavile kako će preusmjeriti svoje letove koji idu iznad ukrajinskog zračnog prostora, pogotovo iznad zone sukoba u istočnoj Ukrajini. Više pročitajte OVDJE.

19:23 - Ukrajinska kontrola leta je izjavila da je zračni koridor iznad 9600 metara bio otvoren za civilne letove. Malezijski zrakoplov je letio na visini od 10.600 metara kada je kotrola leta izgubila kontak s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:20 - Malezijski ministar obrane je na svom Twitter profilu napisao kako još nema informaciju je li avion srušen, ali istraga je u punom jeku.

19:10 - Ukrajinski predsjednik Porošenko nazvao rušenje malezijskog zrakoplova terorističkim činom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:00- Malezijski zrakoplov na letu MH17 svakodnevno je letio na istoj ruti i uvijek je letio iznad ukrajinskog zračno prostora. Niti tijekom današnjeg leta nije bilo značajnijih odmak na toj zadanoj ruti.

18:50 - Malezijski premijer Najib Razak šokiran je nesrećom zrakoplova Malaysia Airlinesa te je zatražio hitnu istragu. Odmah se uputio i prema Ukrajini i mjestu pada Boienga 777.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:36 - Užarila se telefonska linija između Washigtona i Moskve. Barack Obama je svojim visokim dužnosnicima Bijele kuće rekao da budu u stlanom konatktu s ukrajinskim vlastima. U međuvremenu su se čuli Obama i Vladimir Putin koji je odbacio bilo kakvu umiješanost Rusije u pad malezijskog zrakoplova.

18:35 - Samoproglašeni premijer Donjecke Narodne Republike i vođa proruskih separatista na tom području Aleksandar Borodaj izjavio je da su zrakoplov srušile ukrajinske snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:30 - Djelatnik ukrajinskog ministarstva za hitne situacije koji je na mjestu pada zrakoplova kaže da su tijela putnika razasuta u radijusu od 15 kilometara te da je uoči najmanje 100 tijela.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:25 - Ukrajinski predsjednik je izjavio kako ukrajinske oružane snage nisu djelovale prema nikakvim letećim ciljevima.

18:20 - Na Twitteru se već pojavila fotografija na kojoj su navodno ostaci srušenog malezijskog zrakoplova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Twitter/RT

18:15 - Vojni stručnjak je BBC-u izjavio da je za rušenje zrakoplova s visibne od 10.000 metara potreban dalekometni projketil zemlja - zrak

18:00 - Savjetnik ukrajinskog ministra unutranjih poslova tvrdi da je malezijski zrakoplov s 295 putnika oboren iznad grada na području istočne Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anton Gerašenko je na svom Facebook profilu napisao da je zrakoplov letio na visini od 10.000 metara kada je pogođen projektilom iz raketnog sustava BUK od strane proruskih separatista.

Image
Foto: Twitter

"Ovako počinju ratovi", napisao je Gerašenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan raketni bacač je novinar Associated Press navodno vidio u gradu Snižnje u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

Zrakoplov na letu MH17 iste je model (Boieng 777) kao i avion na letu MH370 koji je nestao iznad Indijskog ocean.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:30 - Vijest o padu Boienga 777 potvrdila je ukrajinska vojska navodeći da je avion bio iznad područja istočne Ukrajine kada se srušio.

Agencija Reuters samo navodi da je zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru trebao ući u ruski zračni prostor, ali to se nije dogodilo. U avionu je bilo 280 putnika i 15 članova posade.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo