UKRAJINCI IMAJU DOKAZ / Telefonski razgovor dokazuje da su avion oborili separatisti?

Image
Foto: AP Images

Boeing 777-200 Malaysia Airlines koji je letio od Amsterdama do Kuala Lumpura navodno su srušili proruski pobunjenici. Akciju su izveli u selu Chornukhine, nekih 80 kilometara sjeverozapadno od Donjecka. Ukrajinska sigurnosna služba tvrdnju je potkrijepila transkriptima telefonskog razgovora između ruskih vojnih obavještajaca i pripadnika terorističkih skupina.

18.7.2014.
10:19
AP Images
VOYO logo

Malezijski zrakoplov Boeing 777 s 298 putnika, od kojih je čak 80 djece, koji je letio od Amsterdama prema Kuala Lumpuru, oboren je u četvrtak iznad istočne Ukrajine. Navodno ga je srušila grupa proruskih kozačkih militanata blizu sela Čornukin u regiji Lugansk, oko 80 kilometara sjeverozapadno Donjecka. 

Tako barem tvrdi ukrajinska sigurnosna služba koja je svoju tvrdnju potkrijepila transkriptima telefonskog razgovora između ruskih vojnih obavještajaca i pripadnika terorističkih skupina, prenosi Kijev Post.

Telefonski poziv navodno je uspostavljen u 16.40 sati po kijevskom vremenu, odnosno 20 minuta nakon što je avion srušen. Igor Bezler, za kojeg Ukrajinci tvrde da je časnik ruske vojno-obavještajne službe i glavni zapovjednik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, obavještava muškarca koji je identificiran kao Vasilij Geranin, pukovnik u vojsci Ruske federacije, o srušenom zrakoplovu.

Drugi poziv navodno je između militanata čiji su nadimci 'Bojnik' i 'Grk' koji je uspostavljen nedugo nakon pregleda aviona.

U trećem razgovoru zapovjednik Kozaka Nikolaj Kozicin razgovara s neidentificiranim militantom kojem sugerira da su u zrakoplovu mogli biti špijuni, jer ne zna zbog čega bi drugoga letjeli iznad tog područja.

Cijeli transkript razgovora možete pročitati ovdje:

Igor Bezler: Upravo smo srušili avion. Pao je iza Jenakijeva.

Vasilij Geranin: Piloti. Gdje su piloti?

Igor Bezler: Sada idemo pretražiti i fotografirati avion. Sve je u dimu,

Vasilij Geranin: Kad ste ga srušili?

Igor Bezler: Prije oko 30 minuta.

Dodatak ukrajinske sigurnosne službe: Nakon što su pregledali mjesto pada, teroristi zaključuju da su oborili civilni zrakoplov. Idući  razgovor odvija se 40 minuta kasnije.

'Bojnik': Kozaci iz Černukina su oborili avion.

'Grk': Da.

'Bojnik': Zrakoplov se raspao u zraku. Na području rudnika Petropavljovskaja. Prvi '200' (šifra za mrtvog čovjeka). Našli smo prvog '200'. To je civil.

'Grk': Dobro, što vi imate tamo?

'Bojnik': Ukratko, to je 100 posto putnički zrakoplov

'Grk': Ima li puno ljudi tamo?

'Bojnik': Sveto sr....! Ostaci zrakoplova pali su ravno u dvorišta kuća.

'Grk': Koja je vrsta zrakoplova?

'Bojnik': Još ne znam. Nisam bio još na mjestu pada. Pregledavam područje gdje su prva tijela pala. Posvuda su ostaci unutarnjeg dijela zrakoplova, sjedala i tijela.

'Grk': Je li što ostalo od oružja?

'Bojnik': Apsolutno ništa. Pronašli smo samo civilne stvari, medicinske potrepštine, ručnike, toaletni papir.

'Grk': Ima li kakvih dokumenata?

'Bojnik': Da, od jednog indonezijskog studenta. Sa sveučilišta u Thompsonu.

Treći razgovor se vodio između Nikolaja Kozicina i neidentificiranog militanta.

Militant: Što se tiče srušenog zrakoplova, civilni je. Pao je blizu Grabove. Ima mnogo tijela žena i djece. Kozaci su na terenu i pregledavaju sve.  Na TV-u su rekli da je riječ o AN-26 transportnom avionu, ali na avionu piše Malaysia Airplanes. Što je radio na ukrajinskom teritoriju?

Nikolaj Kozicin: To znači da su prevozili špijune. Ne bi smjeli jeb... letjeti! Ovdje se vodi rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo