zviždač je bolestan? / Assange će uskoro napustiti ekvadorsko veleposlanstvo

Image

Julian Assange najavio je kako će uskoro napustiti napustiti ekvadorsku ambasadu u kojoj živi posljednje dvije godine.

18.8.2014.
11:00
VOYO logo

Osnivač WikiLeaksaJulian Assange na današnjoj konferenciji za medije izjavio je kako će 'uskoro napustiti ekvadorsku ambasadu u Londonu', u kojoj boravi zadnje dvije godine kako bi izbjegao izručenje SAD-u.

"Prošle su dvije godine nesigurnosti i manjka pravne zaštite. Ova situacija mora se okončati. Vrijeme je da Julian Assange bude slobodan. Vrijeme je da se konačno ispoštuju njegova ljudska prava", kazao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji diljem svijeta nagađaju kako je Assange zapravo bolestan te zbog toga se odlučio na ovaj korak. Međutim, on je takva šuškanja odbacio. Na izravno pitanje o svom zdravlju, rekao je da bi na svakog utjecao dvogodišnji boravak u zatvorenom bez svježeg zraka ili izravne sunčeve svjetlosti. No, to je opaska koju je dao već nekoliko puta i ranije.

Assange se 19. lipnja 2012. sklonio u veleposlanstvo Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje u Švedsku radi navodnih seksualnih napada koje niječe. On strahuje od izručenja u Sjedinjene Države nakon što je WikiLeaks objavio američke tajne dokumente, gdje bi mu prijetila smrtna kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekvador mu je dao politički azil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo