početak nastave / Kakve novosti očekuju učenike u novoj školskoj godini?

Za više od pola milijuna učenika sutra počinje nova školska godina. Očekuje ih i dalje previše gradiva, a promjene u kurikulumu mogu se očekivati tek od 2015. Ipak, novosti ima i to za prvašiće koji će učiti pisati nova slova, a građanski odgoj nakon mnogo bure ulazi u sve škole - kao međupredmet.

7.9.2014.
18:34
VOYO logo

Da bi prvi dan škole bio što manje stresan, u zagrebačkoj školi Tituša Brezovačkog prvašiće će dočekati pjesmom i plesom, a na klupama besplatni udžbenici.

"Djeca su pozvana da dođu u školu s praznim ruksacima kako bi mogli staviti udžbenike u svoje ruksake. Naknadno će biti podijeljeni udžbenici iz izbornih predmeta", rekla je učiteljica u OŠ Tituša Brezovačkog u Zagrebu Irina Osmanbašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi udžbenici prilagođeni su ne samo novom pravopisu, već i novom rukopisu. Od sutra svi prvašići uče na jednak način pisati slova.

No, tiskanje novih udžbenika sa starim sadržajem donijelo je pravu pomutnju oko toga treba li baš sve nove knjige kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon propisuje da je sredstvo u nastavi udžbenik. Mislim da je najbolje da se učenici raspitaju u školi koji su udžbenici potrebni", poručio je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Jedna od novina u novoj školskoj godini je Građanski odgoj, koji ulazi u sve škole kao međupredmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavnik koji predaje dio sadržaja iz povijesti koji je povezan s građanskim odgojem, to dobro zna i to je po meni najjednostavniji put da go zaista uvedemo", dodao je Mornar.

No, kako će ga provoditi, mnogi profesori ne znaju ni sami. Nemaju priručnike, a dosta njih još nije prošlo edukaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstveni odgoj nastavlja se također međupredmetno. Iako se provodi njegova evaluacija, u ovoj godini sve ostaje isto. Kako bi se djecu rasteretilo, mijenjat će se i nastavni kurikulum, no ekperimentalno će se uvesti tek od 2015. godine.

"Poručujem učenicima za prvi dan škole da uče ne radi ocjena, ne radi toga da formalno završe školu, nego da sebi i ovoj zemlji osiguraju bolju budućnost", istaknuo je ministar obrazovanja.

Međutim, djeca s poteškoćama u razvoju pitaju se kako će sebi osigurati bolju budućnost kada će sutra u školu bez prijeko potrebnih asistenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo