SREDNJA DALMACIJA U KAOSU / Kiša u Splitu potopila ulice, kuće, dvorane, pa čak i banku!

Srednja Dalmacija na udaru je nezapamćenih vodenih bujica. Zbog obilne kiše potpuni je kaos od Splita do Vodica, gdje je život doslovno stao pod teretom 100 litara kiše na četvorni metar. Vodena stihija koja je začepila odvode potopila je stotine domova, istjerala djecu iz vrtića i škole, a vatrogasaca koji pokušavaju spasiti potopljene kuće je premalo. Ni mjesta oko Vodica nisu pošteđena.

11.9.2014.
18:46
VOYO logo

Drugu večer zaredom Split i okolicu u 18,30 sati pogodilo je jako nevrijeme praćeno obilnom kišom, koja je u vrlo kratko vrijeme ne samo potopila gradske ulice, već i podrume, prizemne stanove, kuće, sportske dvorane, pa čak i banku, a dio cesta u istočnom dijelu grada su bile zatvorene za promet, doznaje se od dežurnih službi.

U splitskom centru 112 kažu kako su u samo dva sata imali preko 300 dojava građana o posljedicama nevremena, a većinom se radilo o poplavama gotovo svih prizemnih objekata. Slična situacija je bila i u okolnim gradovima i mjestima nedaleko Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavljaju se ekstremne količine oborina na Jadranu

Pod naletom velike količine kišnice nisu izdržali ni gradski šahtovi koji su iskakali iz svog ležišta i dodatno potapali već namočene gradske ulice stvarajući gužvu u prometu.

Najduža splitska ulica Vukovarska najteže je prošla pod naletom vode, pa je njen dio u istočnom dijelu grada nedaleko City centra u jednom momentu bio toliko potopljen da automobili nisu mogli prolaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terenu su sve raspoložive ekipe koje pomažu u ispumpavanju vode. Splitski vatrogasci su do 20 sati već odradili 20 intervencija. Ispumpavali su vodu po gradskim ulicama, iz kuća, prizemnih stanova, sportskih dvorana, pa čak i iz jedne banke u koju je poprilično prodrla voda.

Štete od poplave će biti velike, tako barem misle vatrogasci koji zbog obima intervencija još nisu počeli detaljno zbrajati sve svoje intervencije. A kiša je na splitskom području tek započela jer lokalni meteorolozi za sutra najavljuju još obilnije oborine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednja Dalmacija u kaosu, vodena bujica protutnjala kroz Vodice

Voda je u Vodicama navirala na sve strane, prometnice su nestajale pod vodom i pretvarale se u rijeke. Zato su se neki odlučili za drukčije prometno sredstvo.

Automobili jednostavno nisu izdržali bujicu i ostali su zaglavljeni u vodi. Zbog otežane vožnje policija je blokirale neke ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je katastrofa. Ljudi nikad nisu ovako nešto doživili. Auti su se gasili, a bio je i promet paraliziran", rekao je Jozo Diljak.

Pod vodom se našao i dječji vrtić u Vodicama. Hitna evakuacija 130 mališana bila je neizbježna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Poplava, Vodice

"Vatrogasaci su odmah došli na teren i počeli ispumpavati. To se sve brzo odigralo, ali odmah smo djecu evakuirali u područne vrtiće", rekla je PetraKranjac, ravnateljica dječjeg vrtića Tamaris Vodice. Voda se ispumpavala i iz osnovne škole, a djeca su puštena kući.

Palo je više od 100 litara kiše, pa vatrogasci od jutra nisu stali. Upomoć su im stigle snage iz okolnih mjesta, a prioritet su bili ljudski životi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od jutros je bilo preko 200 dojava vezano za ispumpavanje, za spašavanje ljudi, ali i spašavanje imovine", izjavio je IvicaBegić, zapovjednik JVP Vodice.

Voda se slijevala niz rivu, potopljeni su brodovi, a zbog brojnih intervencija nije se moglo stići do svih poplavljenih kuća i kafića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I obližni Tribunj zaplivao je pod vodom odsječen poput otoka. Pod vodom nije nestala samo riva, već su poplavaljeni brojni podrumi. Slika je to kaosa koje su za sobom ostavile obilne kiše.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tribunj, poplava

Situacija u Letovaniću pod kontrolom

Zbog kiše koja neumoljivo pada, Hrvatskoj prijete nabujale rijeke. U Lonjskom polju Pakra, zbog koje je prekinut željeznički promet Dugo Selo - Novska. Na području Siska pak sa strahom gledaju u Kupu koja i dalje raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u mjestima Letovaniću i Žažini zasada je pod kontolom. Vodostaj Kupe raste sporije nego što se očekivalo. Cijelu noć popravljao se puknuti nasip, u pomoć je stigao i HGSS, a pumpe ispumpavaju vodu već četvrti dan zaredom. Prognoza je i dalje kiša, pa stanovnici očekuju i nove probleme.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Puknuti nasip kod ribnjaka Žažina

Stanje u Letovaniću je komentirao i premijer Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da ovo u Letovaniću neće biti veći problem, ako bude - to je priroda. Pomoći ćemo, bit ćemo solidarni, ali nadam se da nećemo biti u toj situaciji. Ali ovakvu kišu nisam dugo vidio. Neki dan sam bio biciklom na Sljemenu, ne pamtim da se toliko propada, čisto kao građanin. Situacija je teška. Treba se nadati da neće biti gore, Hrvatske vode rade sve što mogu", rekao je Milanović.

Zbog kiše dio Hrvatske pod alarmom

DHMZ je kroz sustav Meteoalarma izdao je crveno upozorenje za cijelo područje Dalmacije. Što to točno znači i što se događa s vremenom rekla nam je dežurna sinoptičarka DunjaPlačkoVršnak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Meteoalarm

Crveni alarm za Dalmaciju

"Vremenske prilike su pod utjecajem plitke ciklone pri tlu i to ne bi bilo ništa neobično da se po visini ne radi o vrtlogu vlažnog i nestabilnog zraka, dakle o jednoj visinskoj cikloni koja će se još sa sjevera spustiti na naše krajeve i još produbiti. To znači da se vremenske prilike još neće smiriti. Crveno upozorenje izdano je za ekstremene količine kiše koje su se dogodile kako protekle noći, tako i danas prijepodne pa je u Dalmaciji palo i više od 100 litara kiše po četvornom metru u vrlo kratkom vremenu", rekla je.

"Na žalost smirivanje vremena još nije na vidiku što se sutrašnjeg dana tiče. U Dalmaciji se očekuju obilnije oborine i to osobito poslijepodne i navečer, odnosno u noći na petak. Veće količine bi mogle pasti i u Slavoniji i Baranji. U noći s petka na subotu ti ekstremi bi bili najizraženiji. Nakon toga vrijeme bi se ipak postupno smirilo, to ne znači da neće biti kiše, ali u dane vikenda ipak će biti malo sunca", zaključila je Plačko Vršnak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo