nesreća vlaka kod labina / HŽ brani svoje redove, strojovođa tvrdi: 'Čekali smo pomoć dva sata!'

U HŽ Infrastrukturi ističu kako su o nesreći obaviješteni svi koji su to trebali biti po procedurama propisanim u izvanrednim događajima i koji su potom počeli obavljati predviđene aktivnosti, a na mjesto nesreće odmah su došle sve mjerodavne ekipe.

12.9.2014.
15:00
VOYO logo

HŽ infrastruktura priopćila je danas kako su odmah po primitku vijesti o sinoćnjoj nesreći putničkog vlaka kod Labina Dalmatinskog pokrenute sve aktivnosti predviđene u takvim situacijama, te da će po završetku očevida na mjesto nesreće stići pomoćni vlak s dizalicom i dignuti prevrnutu lokomotivu.

U HŽ Infrastrukturi ističu kako su o nesreći obaviješteni svi koji su to trebali biti po procedurama propisanim u izvanrednim događajima i koji su potom počeli obavljati predviđene aktivnosti, a na mjesto nesreće odmah su došle sve mjerodavne ekipe. U najkraćem mogućem roku, odnosno nakon što su prikupljene osnovne informacije, o događaju su obaviješteni mediji te su im omogućene izjave i pristup terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očevid na mjestu nesreće: 'Do odrona je došlo zbog nevremena'

Putnički vlak iskočio iz tračnica, ozlijeđene dvije osobe

Odgovorili su i na prozivke Sindikata strojovođa Hrvatske da cijeli sat nisu propustili službe za pomoć ozlijeđenom strojovođi te putnicima koji su bili u šoku, kao i da prije prolaska vlaka, unatoč jakim kišama, nisu pregledali prugu.

Strovojođa: Na pomoć smo čekali dva sata!

"Kolega je uočio odron i s obzirom da je zbog terena s njegove strane bila takva preglednost, on je brzo uključio kočenje u slučaju opasnosti. Lokomotiva je preletjela ogroman kamen, stijenu, ali uspjeli smo smanjiti brzinu toliko da su vagoni stali prije samog odrona, tako da na svu sreću nema ozlijeđenih putnika. Kolega je bio ozlijeđen, nije mogao sam napustiti lokomotivu. Ja sam osigurao protiv požara lokomotivu. Nama je bila najveća satisfakcija da osiguramo da ne dođe do veće nesreće da netko ne strada, pojavio nam se požar na lokomotivi, a ja sam ga uspio sanirati i isključiti sve električne instalacije. Poduzeo sam sve da ne dođe do neke veće nesreće", izjavio je strojovođa Tomislav Knežić za RTL te dodao kako su na pomoć čekali preko dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HŽ Infrastrukturi kažu kako je, zbog dojava na broj 112 da na pruzi od kolodvora Kaštel Stari do mjesta nesreće ima još odronjenog kamenja, procijenjeno da će prugom prvo proći pomoćni vlak s radnicima koji će provjeriti prugu i otkloniti kamenje. Povod takvoj odluci, ističu, bila je potreba da se osigura slobodan i siguran prolazak vlaka i osoblja koje je trebalo krenuti po putnike.

Zbog vremenskih neprilika i mogućih odrona, dodaju, bilo je nužno provjeriti prugu i utvrditi da je ona prohodna, kako bi se sa sigurnošću pustio vlak i osoblje po putnike u zaustavljenom vlaku. Cijelo vrijeme nadležni su bili u kontaktu s osobljem na terenu (željezničari i vatrogasno osoblje) od kojih su dobili informaciju da nema ozlijeđenih putnika i da je strojnome osoblju potrebna liječnička pomoć zbog lakših ozljeda, što je potom utvrdila i hitna pomoć iz Kaštela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Iz HŽ Infrastrukture navode i kako su nakon provjere terena i sanacije pruge u najkraćem mogućem vremenu bili stvoreni uvjeti za sigurnu vožnju izvanrednog putničkog vlaka do Splita koji je preuzeo putnike iz vlaka 523, a pomoćniku strojovođe pružena je liječnička pomoć.

Osim predviđenih ekipa, na teren su odmah izišli i regionalni direktor iz Splita Slavko Šerić, a iz Zagreba je na mjesto nesreće stigla i predsjednica Uprave Renata Suša u pratnji direktora Građenja Željka Dabića i direktora Održavanja Damira Ćavara, kako bi se osobno uvjerili u stanje na terenu i koordinirali daljnje aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve mjerodavne ekipe i dalje su na terenu, a u tijeku je očevid po čijem će završetku na mjesto nesreće stići pomoćni vlak s dizalicom i dignuti lokomotivu. Potom će početi sanacija oštećenog dijela pruge. Teretni prijevoz je u prekidu od Perkovića do Splita. Putnike lokalnih putničkih vlakova na relaciji Perković-Split prevoze autobusi, kao i putnike daljinskih vlakova između Splita i Gračaca i obrnuto, dok od Gračaca prema Zagrebu i obrnuto voze vlakovi, stoji u priopćenju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike