POSTUPAK PROTIV VARGE / Željko Kerum ih sustavno ignorirao, kažnjen najvećom kaznom!

Image
Foto: PIXSELL

Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesena je odluka da se bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum kazni najvećom novčanom sankcijom predviđenom zakonom.

26.9.2014.
11:14
PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesena je odluka u slučaju saborskog zastupnika i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

S prestankom mandata splitskog gradonačelnika, Kerum nije u propisanom roku od 30 dana predao imovinsku karticu, pa je u travnju ove godine pokrenut postupak protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je prethodno bezuspješno pisanim putem tražilo da dostavi karticu, pokušali su ga kontaktirati preko Kluba zastupnika i preko mobitela, ali nije bilo nikakve reakcije.

Kerum je uporno ignorirao zahtjev Povjerenstva da podnese prijavu o imovnom stanju. Slali su mu poštom koja se vratila na adresu pošiljatelja. Poslali mu zahtjev preko Klub zastupnika, ali Kerum je odbio preuzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Arhiva

Potom su mu opet poslali preko saborskog tajnika, pa je on vratio. Naime, tajnik nema pravnu podlogu kojom bi naložio Klubu zastupnika HGS-a da preuzmu pošiljku.

Na kraju su poslali preko policije i pismeno je zaprimila njegova sestra Nevenka Bečić, ali ni tada Kerum nije reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su se dostavljena i odluka o pokretanju postupka, no Kerum se ni na to nije očitavao, stoga ga je Povjerenstva za odlučivanje o sukobusankcioniralo s 40.000 kuna, što je najveća zakonom propisana kazna.

Kerumu će od svake saborske plaće obustaviti po 5.000 kn u 8 obroka, a kažnjavat će ga dokle god ne dostavi podatke i bude zastupnik u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je bivši splitski gradonačelnik bio kažnjen triput. Jednom opomenom i dva puta kaznom od 10.000 kn.

Postupak i protiv ministra Varge

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv ministra zdravlja Siniše Varge, zbog povrede etičkih načela u obnašanju javne dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je postupak odlučivanja o sukobu interesa protiv ministra Varge pokrenut zbog "propusta pravovremenog i pravednog upravljanja situacijom u kojoj se osnovano može smatrati da je privatni interes dužnosnika i s njim povezane osobe utjecao na njegovu nepristranost u obnašanju javne dužnosti".

"Donošenje odluke o prihvaćanju pokroviteljstva Ministarstva zdravlja nad Prvim međunarodnim kongresom primarne zdravstvene zaštite te financijska potpora od 50.000 kuna udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS) sami po sebi ne predstavljaju povredu zakona kojim se propisuje način financiranja udruga civilnog društva. Međutim, specifične okolnosti ostavljaju osnovanu sumnju da je ministar Varga iskoristio ministarsku dužnost za promicanje udruge čiji je osnivač i član", rekla je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je kako je ključna okolnost za donošenje odluke o pokretanju postupka bila to što nisu bile poznate reference udruge prije nego je odlučeno da Ministarstvo zdravlja i Vlada prihvate pokroviteljstvo nad skupom koji ta udruga organizira.

Odluci je pridonijelo i to što je Varga bio predsjednik, osnivač i član udruge pa je, kazala je Orešković, trebao voditi računa da će ovakva situacija izazvati određena pitanja u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga će imati priliku očitovati se pred Povjerenstvom u roku od 15 dana od primitka današnje odluke.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo