CRO DEMOSKOP / HDZ povećao prednost, OraH strelovito raste, SDP i dalje pada!

Image
Foto: RTL

Najnovije istraživanje agencije Promocija Plus CRO Demoskop o stranačkim izbornim preferencijama pokazuje mali rast HDZ-a, veliki rast OraH-a, te nastavak pada popularnosti vladajuće stranke.

7.10.2014.
9:30
RTL
VOYO logo

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između 1. i 3. listopada, pokazuje povećanje prednosti HDZ-a u odnosu na glavnog takmaca SDP.

RTL EKSKLUZIVNO:Doznajte tko vodi u utrci za predsjednika države!

OraH je i početkom ovog mjeseca zabilježio rast izborne podrške, dok Hrvatski laburisti i proživljavaju duboku krizu izborne podrške. U prvom mjerenju rejtinga nakon osnivanja stranke Čačićevi Reformisti na oko 1 posto izborne podrške. Ovo su glavni nalazi redovitog mjesečnog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ je zadržao vrh ljestvice, a ispred SDP-a i Oraha. Tako HDZ početkom listopada bilježi izbor od 25,5 posto (prema 25,1 posto iz rujna, ali i 21,9 posto iz prošlogodišnjeg listopada).

SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 20,1 posto (prema 20,9 posto prije mjesec dana, odnosno 25,0 posto prije godinu dana). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo OraH, stranka Mirele Holy koja se učvrstila na trećem mjestu (ovaj put s izborom od 16,8 posto prema 13,9% iz rujna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Orah sve čvršći alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra čime su oduzeli značajan dio birača SDP-u, ali i ugrozili Laburiste koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih.

Na četvrtom je mjestu HNS koji u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbornu potporu od 2,7 posto (2,8% iz rujna), a slijedi HSS s 2,4 posto. Na ljestvici s rejtingom iz skupine stranaka koje se nisu našle među "ostalima" još su: Hrvatska zora (2,3%), HSP Ante Starčević (2,1%), Hrast (2,0%), NL Milana Bandića (2,0%), HDSSB (1,9%), Hrvatski laburisti (1,9%), HSP (1,7%), HSU (1,1%), Narodna stranka-Reformisti (1,1%), IDS (1,1%), HSLS (0,9%) i NL Ivana Grubišića (0,7%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,7%. Veliki je udio i neodlučnih birača (12,1 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke (njih ukupno osam) okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 30,5 posto (isti rezultat kao i u rujnu), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 23,3 posto na drugom mjestu (u rujnu 24,9%). Slijede stranačka lista OraH (17,4%), dok Savez za Hrvatsku s izborom od 6,4 posto drži četvrto mjesto. NL Milana Bandića bilježi izbor od 2,4%, dok su Hrvatski laburisti i na ovoj ljestvici s vidljivim zaostatkom u odnosu na glavne liste i s 2,4 % izbora drži šesto mjesto.

Predsjednik Ivo Josipović, koji je u prvom ekskluzivnom istraživanju o predsjedničkim izborima RTL Televizije u suradnji s agencijom Promocija Plus, dobio potporu 47,1 posto ispitanika, i dalje je prema CRO Demoskopu pozitivniji hrvatski političar s izborom od 32,2% (prošli mjesec 32,5%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kolinda Grabar Kitarović, koja bi prema RTL-ovom ekskluzivnom istraživanju o predsjedničkim izborima dobila 30 posto glasova, na trećem je mjestu za najpozitivniju političku osobu u zemlji s izborom 8,8 posto. Ispred nje je Mirela Holy s 12,2 posto. Na četvrtom i peto mjestu su Milan Bandić s izborom od 5,4% i Tonino Picula s 3,4%.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara četvrti mjesec zaredom drži Zoran Milanović, a ispred svog glavnog političkog rivala Tomislava Karamarka. Premijer i predsjednik stožerne stranke aktualne Vlade Z. Milanović najnegativniji je hrvatski političar za 32,1 posto hrvatskih građana (prošli mjesec 33,4%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Karamarko je drugi s ovomjesečnih 30,9 posto izbora (prema 31% iz rujna). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (sada 11,2%). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Ivo Sanader (5,9%), Ivo Josipović (3,6%), Marina Lovrić Merzel (1,6%), Radimir Čačić (0,9%), Slavko Linić (0,8%), Nadan Vidošević i Milan Bandić (obojica po 0,6%).

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Redoslijed na vrhu prethodnih dviju ljestvica (pozitivni i negativni doživljaj hrvatskih političara) potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana/ki odabrani političar pozitivan ili negativan). Predsjednik Josipović je pozitivan za 69,8% građana/ki (prema 71,2% iz rujna), dok je negativan za 19,4% (prije mjesec dana 20,2%). Zoran Milanović je pozitivan za 25% ispitanika/ca (u rujnu 22,7%), a negativan za 65,7% (u rujnu 68%). Tomislav Karamarko pozitivan je za 22,2% građana/ki (21,3% u rujnu), dok je za njih 64,6% negativan (u rujnu 62,8%). Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić je pozitivna za 35,9 posto građana/ki (u rujnu 36,3%), a negativna za 49,8 posto (u rujnu 49,1%). Mirela Holy pozitivna je za 70,2 posto građana/ki (70,4% u rujnu), a negativna za 19,0 posto (15,8% u rujnu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL EKSKLUZIVNO:Doznajte tko vodi u utrci za predsjednika države!

Vlada RH u svom trideset i trećem mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu21,1 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 21,3%), dok vladinu politiku ne podržava 66,6 posto građana (prema 66,5 iz rujna) uz 12,3 posto neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,03. Predsjednik republike je ocjenjen s 3,31, dok je najviše predstavničko tijelo u zemlji za svoj rad dobilo 2,02.   

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo