ministri se moraju dogovoriti / Kaos u Vladi: U proračunu nema dovoljno novaca za plaće prosvjetara!

'Kako sada stvari stoje, u proračunu nema novca za plaće prosvjetara u prosincu. Nadam se da će na vrijeme biti rebalans proračuna i da će se to riješiti. Prosvjetari se ne trebaju bojati', poručio je ministar Mornar.

13.10.2014.
18:00
VOYO logo

Skupili su se u Šibeniku da bi čuli što i kako dalje sa školama kojim upravljaju, samo da bi čuli neugodnu vijest, i to od ministra osobno.

"Stanje s plaćama je takvo da nedostaje u proračunu za plaće, ali ja vjerujem da će se on rebalansom osigurati", izjavio je ministar prosvjete VedranMornar.

Nije dugo trebalo da poruka iz Šibenika stigne do Rijeke. Riječki profesor HrvojeTomljanović, inače nastavnik u srednjoj školi se odavno navikao - kad je prosvjeta u pitanju, očekuje samo loše vijesti.

No bez obzira na to, najava da bi u državnom proračunu moglo nedostajati novca za prosinačke plaće prosvjetara prilično ga je uznemirila.

"Šokiran sam, iskreno. Ja sam očekivao da će nam plaće i od prosinca rasti zbog izmjene poreznih razreda, a ne ovo. Ali znate, kada gledate u postotku, Albanija u svom državnom proračunu ima veća izdvajanja za znanost i prosvjetu od Hrvatske", izjavio je.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL



Taj podatak je sigurno poznat i resornom ministru; za plaće se ipak ne boji, iako trenutna situacija, kaže, nije dobra.

"Kako sada stvari stoje, u proračunu nema novca za plaće prosvjetara u prosincu. Nadam se da ce na vrijeme biti rebalans proračuna i da ce se to riješiti. Prosvjetari se ne trebaju bojati. Nikada do sada se takvo nesto nije dogodilo. Tko je odgovoran? To ja ne znam. Treba pitati ministra financija...", poručio je ministar Mornar.

Ministar financija BorisLalovac se pak tek vratio sa službenog puta u SAD. Otamo je poručivao da je situacija pod kontrolom.

"Probat ćemo držati rashodovnu stranu u ukupnoj razini. Ako su potrebne određene plaće - probat ćemo naći preraspodjele. Kontrola troškova, to je kontrola svakog troška koja nam govori što su produktivni, a što su neproduktivni troškovi, da više ne govorimo srcem što se može a što se ne može nego na temelju brojke", kazao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL



No upravo se u konkretnim krije problem, poručuje predsjednik Sindikata Preporod: ŽeljkoStipić kaže da je za plaće prosvjetara u prosincu potrebno više od onoga što je trenutno predviđeno u proračunu, jer je računica - koja se oslanjala na ukidanje kolektivnih ugovora - bila loša.

"I nije moguće sada u ovoj situaciji samo uzeti nešto, jer što god uzimali, vi morate zadrijeti u kolektivni ugovor, a kolektivni ugovor ima otkazni rok od tri mjeseca. Prema tome, sve i da ga sad hoćete otkazati, to ne može imati učinka na ovogodišnji proračun", poručio je.

Pa će se tako ministri morati dogovoriti: kome i što uzeti, da bi bilo za plaće prosvjetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo