Prekinimo šutnju / Akcija 'Roda' urodila plodom: Inspekcijski nadzor svih rodilišta!

Image
Foto: RTL

Nakon sastanka s predstavnicama udruge Roda, objavljeno je priopćenje u kojem se kaže da će Ministarstvo zdravlja u periodu od siječnja do ožujka 2015. godine provesti zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj.

10.12.2014.
15:25
RTL
VOYO logo

Predstavnice udruge RODA danas su u Ministarstvu zdravlja primili pomoćnik ministra doc. dr. sc. Dragan Korolija-Marinić i njegovi suradnici. Povod posjeta je akcija "Prekinimo šutnju" koju ta udruga provodi u sklopu svjetske akcije 16 dana aktivizma.

Kako bi se unaprijedilo stanje u hrvatskim rodilištima, Udruga RODA ukazala je na tri elementa koja bi se zajedničkom suradnjom mogla poboljšati, a to su: rutinska praksa pri porodima u rodilištima koju je potrebno unaprijediti s ciljem usklađivanja s najboljim europskim praksama te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije; potreba unapređenja komunikacijskih vještina zdravstvenog osoblja;  te bolja edukacija trudnica o predstojećem porodu, a koja je u Hrvatskoj  nedostatna i neujednačena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je kako će Ministarstvo zdravlja u periodu od siječnja do ožujka 2015. godine provesti zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj. Ministarstvo će također, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om i nevladinim udrugama pripremiti program za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u svim rodilištima.

Pokrenut će se suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strukovnim komorama i stručnim društvima te udrugom RODA na izradi publikacija namijenjenih trudnicama u svrhu pripreme za porod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovorena je priprema edukativnih programa vezano uz poboljšanje komunikacijskih vještina koji će biti usmjereni prema zaposlenima u rodilištima, liječnicima, primaljama i medicinskim sestrama. Pristupit će se također i izmjeni postojeće zakonske regulative vezano uz rad primalja s ciljem poticanja aktivnije uloge primalja u porodu.

Već 18. prosinca 2014. godine planiran je sastanak u Klinici za ginekologiju KBC Rijeka na kojem će sudjelovati predstavnici bolnice, udruge RODA te Ministarstva zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo