nema dovoljno potpisa / Ustavni sud potvrdio: Propao je referendum Željke Markić

Image
Foto: RTL

Prikupljeno je 386.649 potpisa, a deset posto bi bilo 405.000 građana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

11.12.2014.
8:00
RTL
VOYO logo

Jučerašnja informacija je danas potvrđena. Ustavni sud je danas objavio rješenje prema kojem se odbacuje prijedlog za provođenje nadzora nad ustavnošću i zakonitošću provedbe državnog referenduma građanske inicijative U ime obitelji.

Ustavni sud zaključio je kako se referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva ne može raspisati jer inicijativa U ime obitelji nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nije skupila potpise više od deset posto birača u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec potvrdila da je Sud jednoglasno odlučio da je za raspisivanje referenduma potrebno 405 .000 potpisa. U dosta podrobnoj izjavi rekla da je napravljena dubinska analiza svih relevantnih popisa, postavljena je jasna formula i sadA je intencija da više ne postoje razlike između registra i popisa birača što će, kaže, biti dugoročan proces i trajat će godinama. Zahtjeve sa ocjenu ustavnosti za referendume o outsorcingu i monetizaciji još nisu ni dobili.

"U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative 'U ime obitelji' nije dopušteno raspisivanje referenduma jer je prema očitovanju tog odbora raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4.042.522 birača", piše u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isključivanje birača koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj od mogućnosti potpisivanja inicijative za održavanje referenduma, ako se takav birač zatekne na području Republike Hrvatske u vrijeme prikupljanja potpisa, ne bi se moglo kvalificirati kao 'nužno u demokratskom društvu' za postizanje legitimnog cilja (ostvarenja neposredne demokracije) i moralo bi biti kvalificirano kao suprotno načelu demokracije", pojašnjavaju.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji potpise je prikupljala za raspisivanje referenduma na kojem bi birači odlučili o izmjeni ustavne regulative na temelju koje se provode parlamentarni izbori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo