MULJANJE S KREDITIMA / U akciji Bankomat pao bivši vrh HPB-a

Image

Policija je uhitila dvojicu ljudi koji su donedavno bili u samom vrhu Hrvatske poštanske banke jer su na sumnjiv način četvorici klijenata dali ogromne kredite. Pali su i klijenti, a bivši šef Uprave je izvan države.

30.12.2009.
10:10
VOYO logo

ZAGREB - Zajedničkom akcijom zagrebačke, splitske i dubrovačke policije, nazvanom "Bankomat", u srijedu je uhićeno šest osoba koje se sumnjiči da su odobravanjem nenamjenskih kredita oštetili Hrvatsku poštansku banku (HPB) za višemilijunski iznos. Policajci su krenuli uhititi i sedmog sumnjivca, no to im nije pošlo za rukom jer se ne nalazi u Hrvatskoj.

Riječ je o donedavnom predsjedniku Uprave HPB-a Josipu Protegi, koji se navodno nalazi na skijanju u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među uhićenima su bivši šef financija u HPB-u Mario Kirinić te donedavni član Uprave banke Ivan Sladonja. Tereti ih se da su četirima osobama, od kojih su neke Poreznoj upravi prijavila mjesečnu plaću od 4.000 kuna, ukupno odobrili čak 170 milijuna kuna kredita bez ikakvih garancija. Među klijentima su Boris Šimunić (32) iz Zagreba, Ivan Galić (49) iz Drvenika, Svetimir Gadže (37) iz Gruda i Oliver Beidenegl (36) iz Ploča. Za posljednju dvojicu mediji su već pisali o navodnoj upletenosti u stanovite makinacije.

U Uskoku su počeli s ispitivanjem Kirinića i Sladonje, a očekuje se da će nakon njih na red doći i četvorica klijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na goleme si plaće isplaćivali još glomaznije bonuse

Bivše čelnike HPB-a, banke u većinskom vlasništvu Hrvatskog mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta, sumnjiči se za nezakonitosti pri odobravanju nenamjenskih kredita. Nagađa se i da ih se sumnjiči da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse, odnosno da su lani navodno svoje plaće od oko 46.000 kuna mjesečno dodatno "podebljali" s još ukupno 7,5 milijuna kuna neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon saslušanja, Uskok mora odlučiti hoće li i protiv koga od uhićenih zatražiti jednomjesečni istražni zatvor, o čemu odlučuje sudac istrage, te pokrenuti istragu koju, prema novim zakonskim odredbama, u "uskočkim predmetima" više ne vodi istražni sudac nego Uskok.

Protega je na čelu HPB-a bio od studenog 2004. do kolovoza ove godine kada ga je, zajedno sa Sladonjom, Nadzorni odbor smijenio na prijedlog Vlade. Mario Kirinić je do dolaska nove Uprave bio glavni financijski direktor s ovlastima člana Uprave, koje su mu s novom Upravom ukinute..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv osumnjičene sedmorke podnesena je kaznena prijava Uskoku, a iz HPB-a su se oglasili priopćenjem u kojem tvrde kako akcija "Bankomat" ni na koji način ne utječe na poslovanje banke. 

Mesić: Nisam od HPB-a tražio da da kredit tvrtki KIO iz Orahovice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured predsjednika Republike potvrdio je da se Stjepan Mesić informirao o mogućnosti pomoći orahovičkoj tvrtki KIO kod Hrvatske poštanske banke (HPB), ali da nije tražio odobrenje zajma, niti je ulazio u bankovne procedure i modele odobravanja kredita jer za to nema nadležnosti.

"Vezano uz novinarske upite o 'sudjelovanju predsjednika Republike u davanju kredita Hrvatske poštanske banke tvrtki KIO Orahovica' možemo reći kako se predsjednik Mesić u toj banci informirao o mogućnosti pomoći spomenutu proizvođaču keramičkih pločica", stoji u odgovoru Ureda na pitanje je li se Mesić interesirao za pomoć toj tvrtki kod HPB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Mesić nije tražio odobrenje zajma orahovičkom KIO-u, niti je ulazio u bankovne procedure i modele odobravanja kredita, kako se možda insinuira, jer za to nema nadležnosti", navodi se u priopćenju i dodaje da je predsjednika Republike uvijek interesiralo da "poduzetnici, koji privrjeđuju u ovim teškim uvjetima, nastave proizvoditi za domaće tržište i za izvoz, i kad god može, predsjednik će u tom smislu davati potporu".

Protega je prošli tjedan u medijima izjavio kako se predsjednik Mesić "zanimao može li HPB pomoći tom najvećem domaćem proizvođaču keramičkih pločica" te da je HPB "pomogao" toj tvrtki, "budući da ju je i HBOR već kreditirao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo