nema alternative / U SDP-u se slažu: 'Milanović treba čestitati Grabar Kitarović'

Image
Foto: Jurica Galoic/Ivana Ivanovic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar slažu se kako premijer Zoran Milanović mora čestitati Kolindi Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi.

13.1.2015.
16:41
Jurica Galoic/Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u utorak je istaknuo kako je odgovornost izabrane predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića da moraju surađivati, a smatra i kako bi joj Milanović trebao čestitati na izbornoj pobjedi, iako za to ima vremena do proglašenja službenih rezultata izbora.

"Po meni, ljudi moraju biti odgovorni i funkcionirat će dobro. Naime, imaju potpuno odvojene ovlasti, a dio tih ovlasti je gdje se moraju dogovarati, zakonski se moraju dogovarati, kod veleposlanika, diplomacije, tajnih službi, pa i kod obrane. S obzirom da je to u mirnodopskim uvjetima Ministarstvo obrane, a u ratnim uvjetima je zapovjednik predsjednica države. Prema tome, njihova odgovornost je da moraju surađivati", rekao je Komadina u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njihov upit kako misli da će funkcionirati kohabitacija između nove predsjednice i premijera, s obzirom da poznaje osobnosti i Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića, istaknuo je i kako predsjednica mora biti otklonjenija od politike nego što je to premijer, kojega bira parlament na osnovu političke reprezentacije.

"Kada dolazite kao predsjednik, dolazite iz političkog miljea, ali taj politički milje morate potpuno zaboraviti", rekao je Komadina i izrazio nadu da Grabar Kitarović neće kao predsjednica služiti svojoj stranci HDZ-u, ističući da to nije radio njezin prethodnik Ivo Josipović, koji je bio kandidat SDP-a, te da mu na tome čestita.

Upitan treba li premijer Milanović čestitati Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi, Komadina je odgovorio: "Naravno da treba", ali i dodao da za to ima još vremena do objave službenih izbornih rezultata koji još nisu proglašeni.

"Imamo činjenicu da imamo predsjednicu Republike Hrvatske i ja joj na tome čestitam", poručio je Komadina na konferenciji za novinare, na kojoj se govorilo o razvoju i predstavljanju kvarnerskog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

'Siguran sam da će surađivati jer nema alternative'

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar slaže se sa stranačkim kolegom iz Rijeke. Naime, on je također ocijenio da bi premijer Zoran Milanović trebao čestitati novoizabranoj hrvatskoj predsjedici Kolindi Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi.

"Ja mislim da treba čestitati" izjavio je Baldasar novinarima te izrazio uvjerenje da će predsjednica i premijer surađivati, jer je takva njihova suradnja potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siguran sam da će surađivati jer u ovakvoj situaciji nema alternative. Pitanje je razine suradnje, međusobnog odnosa i načina (suradnje), ali sam siguran da će surađivati, samo treba malo vremena", kazao je Baldasar. U svoje je ime čestitao novoizabranoj predsjednici Republike, ali i dosadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću na džentlmenskom držanju.

Kolindi Grabar Kitarović je na izbornoj pobjedi čestitala i ministrica prostornog uređenja i graditeljstva Anka Mrak Taritaš (HNS), a na upit je li čestitati trebao i premijer, odgovorila je: "Premijer će učiniti ono što je potrebno učiniti i sigurno će učiniti onako kako treba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana hoće li savjetovati premijera Milanovića da surađuje s Grabar Kitarović, kazala je kako nije na njoj da savjetuje premijera, ističući kako su ovlasti premijera i predsjednika Republike vrlo jasno definirane.

"Treba zaboraviti retoriku koja je bila u izborima, jer izbori su jedna retorika, a stvarni život nešto drugo. Mislim da na prvom mjestu trebamo gledati dobrobit države i svih naših građana", poručila je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo