PREMIJER MILANOVIĆ OBJAVIO / 'Više ne morate pratiti tečajne liste - franak ćemo fiksirati na 6,39 kn!'

'Nakon intenzivnih razgovora, odlučio sam da Vlada Saboru uputi zakon po kojem se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna i da trošak ide na teret financijskih institucija', izjavio je premijer na radost dužnika u francima.

19.1.2015.
16:46
VOYO logo

Premijer ZoranMilanović u Banskim je dvorima na konferenciji za novinare predstavio Vladino rješenje vezano uz rast švicarskog franka.

"Nakon intenzivnih razgovora, odlučio sam da Vlada Saboru uputi zakon po kojem se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna i da trošak ide na teret financijskih institucija. Ovaj slučaj je bez presedana. Ovo gleda cijeli svijet, ali s puno manje brige nego mi. Radi se o tisućama obitelji koje večeras mogu ići spavati bez gledanja tečajnih lista. Sada imamo godinu dana da nađemo rješenje da provedemo konverziju kredita iz franaka u kune", kratko je izjavio Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se ne boji mogućih tužbi banaka.

"Vlada je jasno pokazala svoj stav. Jedino je moguća ustavna tužba. Država je tu da zaštiti svoje građane", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom slučaju je trebalo donijeti i političku i državničku odluku, a tek onda stručnu", zaključio je presicu Milanović.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zoran Milanović

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u 'švicarcima', pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske.

U međuvremenu, na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u ponedjeljak, u odnosu na tečajnicu od petka, kuna je oslabila prema švicarskom franku za daljnjih 1,62 posto, na 7,660765 kuna za franak, a u odnosu na sredinu prošlog tjedna tečaj franka uzletio je za gotovo 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo