KOLINDA PRIMILA REZULTATE / 'Nije bilo luksuza, a trošak smještaja u Sheratonu će platiti HDZ'

Izaslanstvo DIP-a na čelu s Brankom Hrvatinom novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predalo je Odluku o izboru za predsjednicu Hrvatske, odnosno službene rezultate izbora

10.2.2015.
12:16
VOYO logo

U Vili Prekrižje točno u 11 sati predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin je izabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na kratkoj ceremoniji predao Odluku o izboru za predsjednicu Hrvatske, odnosno službene rezultate izbora.

"To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsjednicu Republike Hrvatske", rekao je Hrvatin uručujući odluku i čestitajući izabranoj predsjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je pritom kako je to svojevrsna proslava završetka izbornog procesa, koji je završio u skladu s najboljom izbornom praksom, te podsjetio da je Ustavni sud u ponedjeljak donio odluku kojom je utvrdio da je izborni postupak završio u skladu s Ustavom i zakonima.

Izrazivši zadovoljstvo nakon primanja odluke, Grabar-Kitarović kazala je: "Ovaj dio je okončan i sada službeno krećemo dalje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ceremoniji su bili prisutni svi članovi DiP-a te tim nove predsjednice.

Nakon sastanka, predsjednik DiP-a Hrvatin je objasnio kako se ne radi ni o kakvoj novoj ceremoniji ili proceduri, nego da je način dostave rezultata stvar dogovora. Rekao je kako su se i Stipi Mesiću rezultati nosili u Ured, dok je u slučaju Ive Josipovića to obavljeno preko nižih službenika.

"Ovaj puta je to dogovoreno na ovaj način", rekao je Hrvatin dodavši da su predsjednički izbori važan postupak, "možda najvažniji za Republiku Hrvatsku gledajući političku scenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači da to treba obilježiti na dostojanstven način i ne vidim tu nikakvu priču", ustvrdio je te naveo da će DIP izborne rezultate redovitom dostavom poslati i Vladi, Hrvatskom saboru i Ustavnom sudu.

U kampanji Grabar-Kitarović ukupno potrošeno 8,13 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar-Kitarović ukupno je u kampanji za predsjedničke izbore potrošila 8,13 milijuna kuna, od čega su donacije iznosile 4,6 milijuna kuna, a ostatak troškova financirao je HDZ, izvjestio je u utorak član tranzicijskog tima izabrane predsjednice Mladen Pavić.

Tijekom dana završno financijsko izvješće bit će objavljeno na internetskim stranicama, a u srijedu poslano DIP-u, najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jureško Kero: Ured predsjednice za sada na Pantovčaku

Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero izjavila je u utorak da Ured predsjednice za sada ostaje na Pantovčaku, a nakon što Kolinda Grabar-Kitarović preuzme dužnost u dogovoru sa svim relevantnim službama bit će donesena odluka "gdje i kako dalje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je i da će biti smanjen broj savjetnika i djelatnika u Uredu te dodala da je u tijeku izrada nove sistematizacije.

Grabar-Kitarović je do jučer imala privremeni ured u hotelu Sheraton, a mediji su navodili kako je riječ o luksuznom predsjedničkom apartmanu, što je Jureško Kero demantirala ustvrdivši kako je korišten jedan ured u tom apartmanu, a ukupni trošak iznosio je nešto manje od 45.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema luksuza, moramo se već jednom naučiti da moraju postojati privremeni uvjeti za rad. Ova tranzicija od 40-ak dana, od kraja izbora do inaugiracije, je upitna. Treba je zakonima regulirati. Treba se znati što u tom razdoblju radi novoizabrani predsjednik ili predsjednica. Mi smo se snašli i nije riječ ni o kakvom luksuzu pa nema razloga da se to medijski napuhava. Kad je Ured predsjednika predložio vilu Prekrižje odmah je to prihvaćeno", rekla je Jureško Kero.

Rekla je i kako će trošak od 45.000 kuna platiti sada već bivša predsjednicina stranka - HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo