sramota u karlovcu / Vandali provalili u pravoslavnu crkvu i oskvrnuli oltar!

Image
Foto: KAportal

Vandali su obili bočna vrata, rekao je karlovački paroh Slaviša Simaković, bezbožno su oskvrnuli oltar i bogoslužbene predmete i knjige, dio predmeta su ukrali, a ono što nisu ukrali razbacali su po podu

15.2.2015.
16:46
KAportal
VOYO logo

U noći između subote i nedjelje provaljeno je u pravoslavnu crkvu Saborni hram sv. Nikolaja u Karlovcu, ukradeni su sakralni i drugi predmeti, razbacan inventar i učinjena je šteta, priopćeno je iz Gornjokarlovačke eparhije.

Vandali su obili bočna vrata, rekao je karlovački paroh SlavišaSimaković, bezbožno su oskvrnuli oltar i bogoslužbene predmete i knjige, dio predmeta su ukrali, a ono što nisu ukrali razbacali su po podu. Nema ni djelića hrama koji nije pregledan, u kojem nije ukraden ili razbacan crkveni inventar, a odneseni su svi križevi i oštećen pribor za krštenje, tako da današnji praznik Sretenja Gospodnjeg nismo mogli proslaviti bogoslužjem, rekao je karlovački paroh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: KAportal

Posebno je, istaknuo je, žalostan što se izgred dogodio nakon jučerašnjeg bogoslužja koje je služilo pet episkopa i više svećenika, te što se današnja misa u povodu sv. Trifuna nije mogla održati. Paroh Simaković se pita je li riječ samo o koristoljublju ili je netko namjerno pokvario proslavu.

Po njegovoj procjeni, šteta je 19.000 kuna, ali, istaknuo je, "kako vrednovati" kada netko po crkvi prolije liturgijsko vino i ulje iz kandila na žrtveniku, razbaca knjige, zgazi i uprlja odjeću za bogoslužje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: KAportal

U desetak godina, koliko je on paroh u Karlovcu, ovo je samo jedan u nizu izgreda. Posljednji je bio krajem prošle godine, kada su po crkvi bili ispisani grafiti "za dom spremni" i ustaško "U", a prije toga ukradeni su metalni poklopci na šahtovima, koji i danas imaju samo privremenu zaštitu od dasaka.

Image
Foto: KAportal

"Provalnici nikada nisu uhvaćeni, osim lopova koji je ukrao šahtove, pa nadležnima poručujem da je krajnje vrijeme da se stane na kraj tim nemilim događajima koji narušavaju red i mir, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj nanose veliku štetu u duhovnom smislu. Vandalima poručujem da je krajnje vrijeme da sami prekinu s tim jer sada živimo u društvu u kojem bi svatko trebao moći slobodno zadovoljiti i izraziti svoje vjerske potrebe", zaključio je paroh Simaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je obavila očevid i potvrdila taj izgred.

Inače, Sretenje Gospodnje je crkveni blagdan (u Katoličkoj crkvi Svijećnica) i u Srbiji državni praznik - Dan državnosti te Dan ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo