UDOVICA HRVATSKOG ZETA / Dragana Haines poručila: 'Želim da Jihadi Johna uhvatite živog!'

Image
Foto: Screenshot

Gerilac prikazan na video snimkama smaknuća zapadnih talaca, a poznat kao Jihadi John zapravo je Mohammed Emwazi, u Kuvajtu rođen Britanac iz zapadnog Londona

27.2.2015.
11:58
Screenshot
VOYO logo

DraganaHaines kaže kako je časna smrt "posljednja stvar" koju ona želi čovjeku koji joj je ubio muža, britanskog humanitarca DavidaHainesa, javlja u petak BBC, a kći Davida Hainesa kaže kako ona JihadiJohnu priželjkuje "metak među oči".

Gerilac prikazan na video snimkama smaknuća zapadnih talaca, a poznat kao Jihadi John zapravo je Mohammed Emwazi, u Kuvajtu rođen Britanac iz zapadnog Londona. Emwazi je u dvadesetima i otprije poznat britanskim službama sigurnosti, a prvi se put pojavio na video snimkama u kolovozu kad je ubio američkog novinara JamesaFoleya. Poslije je snimljen na smaknuću humanitarca Hainesa, američkog novinara StevenaSotloffa, britanskog taksista AlanaHenninga te američkog humanitarca Abdul-Rahmana Kassiga poznatog i kao Peter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za BBC Hrvatica Dragana Haines iz Siska, udovica Davida Hainesa kojem je u rujnu prošle godine krvnik Jihadi John odrubio glavu, kazala je kako želi da terorista uhvate živog.

Mohammed Emwazi ne zaslužuje časnu smrt, smatra Hrvatica koja ne želi da ubojica njezina muža strada u borbi. "To je posljednja stvar koju želim osobi poput njega", kazala je Dragana i dodala da smatra kako ga treba "sustići pravda, ali ne na taj način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njom se ne slaže 17-godišnja Bethany, Hainesova kći iz prijašnje veze koja drži da bi sve obitelji žrtava osjetile olakšanje "da dobije metak među oči". Obitelj Stevena Sotloffa želi da mu se sudi i da završi u zatvoru "veoma dugo", a majka ubijenog novinara Jamesa Foleya oprostila je sinovu ubojici.

Maltretirale ga snage sigurnosti

Na konferenciji za novinare direktor londonske lobističke grupe Cage koja je godinama bila u kontaktu s Emwazijem objasnio je s kakvim se poteškoćama u odnosu sa službama sigurnosti budući Jihadi John susretao u Velikoj Britaniji i u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AsimQureshi kaže da je Emwazi "bio izuzetno dobar, drag i nježan, najbolji mladić kojeg sam upoznao". Po Qureshijevim riječima, Emwazi je u svibnju 2009. pošto je na wesminsterskom sveučilištu diplomirao računalno programiranje, otišao u Tanzaniju.

Kanio je s dvojicom prijatelja otići na safari, ali kad su sletjeli u Dar es Salaam, policija ih je uhitila i zadržala tu noć. Emwazi je za Cage rekao kako su ga poslije toga snage sigurnosti "maltretirale", a poslije je rekao kako "svuda nailazi na nepravdu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No RafaelloPantucci, autor knjige "Mi volimo život koliko vi volite smrt" (We Love Life As You Love Death) kaže kako snage sigurnosti nisu Emwazija otjerale u ubojstva.

Emwazi je potom otišao u Amsterdam i tvrdi da su ga ondje agenti britanske obavještajne službe MI5 optužili da je htio otputovati u Somaliju u kojoj djeluje džihadistička skupina al-Šabab. On te optužbe opovrgava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom 2013. na očev je nagovor promijenio ime u Mohammed al-Ayan, a vjeruje se da je u to doba putovao u Siriju, a zatim se priključio Islamskoj državi koja je u velikim dijelovima Sirije i Iraka proglasila svoj kalifat.

Glasnogovornica britanskoga premijera DavidaCamerona nije htjela ni potvrditi ni opovrgnuti najnovije vijesti o Jihadi Johnu, samo je rekla da policija i službe sigurnosti intenzivno traže odgovorne za ubojstvo britanskih talaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo