crne brojke talačke krize / Tuniški predsjednik objavio rat terorizmu, broj žrtava smanjen na 19

'U ratu smo s terorizmom i te divlje manjine neće nas zastrašiti. Borit ćemo se bespoštedno do posljednjeg daha', rekao je predsjednik Essebsi u kratkom obraćanju

18.3.2015.
13:51
VOYO logo

Tuniški predsjednik BejiCaidEssebsi osudio je napad na muzej u Tunisu u kojem je u srijedu ubijeno 19 osoba, a ne 22 kako je ranije bilo objavljeno i obećao je do posljednjeg daha boriti se protiv terorizma koji je nanio težak udarac toj zemlji jer su većina žrtava strani turisti.

Sedamnaest turista, među kojima pet Japanaca, četiri talijanska državljana i jedan Francuz, ubijeni su u napadu na muzej Bardo rekao je premijer HabibEssid te ispravio broj žrtava jer su mediji ranije javljali da su ubijene 22 osobe, od kojih 20 turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ratu smo s terorizmom i te divlje manjine neće nas zastrašiti. Borit ćemo se bespoštedno do posljednjeg daha", rekao je predsjednik Essebsi u kratkom obraćanju koje je prenosila televizija.

"Želim da tuniški narod bude miran (...) mi ćemo pobijediti", rekao je Essebsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećao je da neće štedjeti napora kako bi vojsku opskrbio svom potrebnom opremom, a zemlja nastavila svoj demokratski put.

Image
Foto: Twitter

Talačka kriza u tuniškom parlamentu

Premijer Essid je u televizijskom obraćanju rekao da su ubijena "četiri državljana Italije, jedan iz Francuske, dva iz Kolumbije, pet iz Japana, jedan Poljak, jedan Australac i jedna Španjolka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljanstvo drugih turista nije objavljeno, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je kazalo da među žrtvama nema hrvatskih građana.

Osim turista ubijena su dva tuniška državljana, policajac i vozač autobusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku napada na muzej Bardo u središtu glavnoga grada Tunisa u susjednoj zgradi parlamenta zastupnici su raspravljali o protuterorističkome zakonu. Nakon napada parlament je evakuiran.

Dvojica napadača, koje je poslije ubila policija, zapucali su na turiste kad su izlazili iz autobusa ispred muzeja, a na televizijskim snimkama napada vidjelo se kako se više desetaka ljudi pokušava skloniti od pucnjave, a pokrivaju ih snage sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Parizu je tuniški šef diplomacije TajebBakuš pozvao međunarodnu zajednicu u akciju kako bi se u Libiji konačno sastavila jedinstvena vlada i optužio je za napad nepostojanje države u Libiji koja je postala rasadnik terorizma.

Talačka kriza u Tunisu okončana: Ubijena oba napadača, među njima i policajac

U napadu na tuniski muzej u srijedu je ubijeno19 osoba, među kojima najmanje17 turista, priopćio je tuniški premijer HabibEssid, a hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da međužrtvamanemahrvatskihdržavljana. Među ozlijeđenima su 22 turista i dva Tunižana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Twitter

Reuters je malo poslije 15 sati na Twitteru objavio da su tuniske snage sigurnosti oslobodilesvetaoce koji su bili zatočeni u muzeju koji su napali militanti. Prema izjavi jednog od dužnosnika, operacija spašavanja je završena. Prema pisanju Al-Jazeere dvojicanapadačasuubijena, a tunisko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je u akciji oslobađanja poginuoi jedan policajac.

Napadači na tuniski nacionalni muzej u blizini zgrade parlamenta ubili su u srijedu 17 turista, a MVEP je javio da ni među taocima nije bilo Hrvata.

Snage sigurnosti opkolile su najmanje dvojicu gerilaca u muzeju Bardo koje je popularno odredište stranih turista, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Napad na tako popularnumetu težak je udarac za malu sjevernoafričku državu koja se oslanjanaeuropsketuriste i dosad je uspijevala izbjeći nasilje, otkako je 2011. u narodnome ustanku svrgnut dotadašnji predsjednik ZineEl-Abidine Ben Ali. Ovo je najgori napad od al Kaidina samoubilačkog napada 2002. na sinagogu na turističkome otoku Djerbi kad je poginula 21 osoba.

Tuniske vlasti nisu objavile nacionalnost otetih. Potvrdi li se broj stradalih stranaca, bit će to najteži slučaj od al Qaedina samoubilačkog napada 2002. na sinagogu na turističkome otoku Djerbi kad je poginula 21 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Dužnosnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova u Rimu rekao je da su dva Talijana ranjena u napadu, ali nije jasno da li su oni među taocima.

Još oko 100 Talijana bilo je u tom području i tuniska policija sklonila ih je na sigurno, rekle su vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maskirani militanti upali u tuniški muzej i ubili najmanje osmero ljudi

Glasnogovornik tuniškog ministarstva unutarnjih poslova Mohammed al-Aroui potvrdio je kako se u parlamentu trenutno odvija talačka situacija, a nepotvrđene informacije govore kako su neki od ubijenih turista bili iz Španjolske, Francuske i Italije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja AFP, u cijeloj se zgradi mogu čuti stalni pucnjevi, a tuniška je policija, došavši na mjesto događaja, ušla u oružani sukob s razbojnicima.

Lokalni su mediji izvijestili kako su sigurnosne službe zasad iz muzeja uspjele izbaviti oko 160 turista koji su bili unutra za vrijeme opsade, te da su cijeli muzej i parlament okruženi naoružanim specijalnim službama. Napadači su, prema istim navodima, naoružani automatskim puškama i granatama. 

Identitet napadača još je uvijek nepoznat, no lokalni mediji nagađaju da se radi o muškarcima povezanima s Islamskom državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi muzeja je ostalo još između 20 i 30 posjetitelja, a fotografije koje su putem Twittera podijelili neki od zatočenih, sugeriraju kako bi većina njih mogla biti među taocima. Na fotografijama se također vidi da među zatočenim posjetiteljima ima mnogo djece. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo