RTL ekskluzivno doznaje / Milan Bandić ipak ostaje u Remetincu, sud mu odbio žalbu!

Milan Bandić ostaje u pritvoru - eksluzivno i neslužbeno doznaje RTL! Županijski sud odbio je njegovu žalbu. Istodobno Bandić se iz Remetinca priprema na izbore jer su zastupnici s njegove liste raskinuli koaliciju koja im je omogućavala prevlast i Gradskoj skupštini

18.3.2015.
17:06
VOYO logo

RTL ekskluzivno saznaje da zagrebački gradonačelnik MilanBandić ostaje u pritvoru, odnosno - da mu je žalba odbijena, doznaje se neslužbeno. Pravomoćna odluka bi trebala biti objavljena sutra.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud je do kraja tjedna trebao objaviti hoće li gradonačelnik Milan Bandić, nakon što se njegova obrana žalila na određivanjeistražnogzatvora, ostati u Remetincu ili će mu ponovno omogućiti obranu sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije žalbe koje su potpisali Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković u utorak su poslane izvanraspravnom vijeću Županijskog suda.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Milana Bandića je vratio 'iza rešetaka' 10. ožujka prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi 'postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Milan Bandić

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zaklade sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi nego da su njegove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi U ime obitelji kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma Birajmo zastupnike imenom i prezimenom navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No, ta je odluka po riječima Uskokove tužiteljice Ksenije Krizman i glasnogovornika suda Krešimira Devčića novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna.

'Bandićevci' raskinuli koaliciju s HSLS-om, HSS-om i HSU-om

No i Bandić, čini se, vuče konce i iz ćelije. Sedamnaest zastupnika s njegove liste više nije u koaliciiji sa 7 zastupnika kluba HSLS-HSS u Gradskoj skupštini. Smeta im jer je predsjednik skupštine, HSLS-ov Darinko Kosor, posljednjih mjeseci "uzimao prerogative veće nego što mu mjesto dozvoljava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandiću je navodno, prvo zasmetalo što je Kosor na dnevni red uvrstio izdvajanje kulture iz ureda za obrazovanje. Druga sporna točka su izmjene GUP-a, a treća to što Kosor podupire rad Sandre Švaljek - za koju Bandić smatra da koči njegove projekte.

Image
Image



"Ako su to naša tri grijeha, mi ih u cijelosti priznajemo. Mislim da su napravili jednu grešku jer su sami sebe doveli u manjinu", uzvratio je Darinko Kosor.

I time bi Bandić mogao izazavati prijevremene izbore i za Gradsku skupštinu jer ako predstavničko tijelo ne može donositi odluke dulje od tri mjeseca, raspušta se.

Šef gradskog HDZ-a AndrijaMikulić u ovoj situaciji vidi dokaz jačanja njegove stranke, jer s HSLS-om već koaliraju na državnoj razini.

"Vidimo da što se bliže parlamentarni izbori naši kaolicijski partneri s nacionalne razine sve više žele potpisati s nama na lokalnoj razini", kaže Mikulić.

I predsjednik gradskog SDP-a DavorBernardić komentirao je raspad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image



"Otpočetka je to interesna koalicija, tu nema ljubavi, to je brak iz interesa, kad nema mačke miševi kolo vode... HSS i HSLS su s Bandićem, nacionalno su s HDZ-om", dodaje Bernardić.

Bandićeva samouvjerenost toliko je jaka, da će čini se, čak i ako ne može biti na slobodi, sa svojom listom i nekom novom zamjenicom tražiti pobjedu na izborima. Istovremeno, zamjenica koja ga sada mijenje SandraŠvaljek, jedina osoba u posljednjem desetljeću koja prema anketama Zagreb više voli od Bandić, još nije potvrdila da će se kandidirati.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo