među mrtvima dvije bebe i 16-ero djece! / Pronađena crna kutija iz zrakoplova Germanwingsa, pokrenuta masovna potraga

Germanwings je potvrdio da se zrakoplov na letu 4U 9525 iz Barcelone prema Duesseldorfu srušio sa 144 putnika i šest članova posade

24.3.2015.
12:00
VOYO logo

Airbus njemačke niskobudžetne zrakoplovne tvrtke Germanwings srušio se u utorak u zabačenim francuskim Alpama pri čemu je poginulo svih 150 putnika i članova posade, uključujući16školskedjece.

Germanwings je potvrdio da se zrakoplov na letu 4U 9525 iz Barcelone prema Duesseldorfu srušio sa 144 putnika i šest članova posade. U tvrtki vjeruju da je među njima bilo 67 Nijemaca, dok je iz Španjolske došla informacija o 45 putnika sa španjolskim imenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zasad dostupnim informacijama, među putnicima nije bilo hrvatskih državljana. "Nemamo saznanja da među žrtvama zrakoplovne nesreće ima hrvatskih državljana, ali smo u kontaktu s nadležnim institucijama u Njemačkoj i izvijestit ćemo čim budemo imali nove informacije", rečeno je iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Među žrtvama je 16 učenika i dvoje nastavnika iz gimnazije u gradu Haltern Am See na sjeverozapadu Njemačke, rekao je glasnogovornik. Djeca su uglavnom 15-ogodišnjaci koji su boravili na jednotjednoj školskoj razmjeni u blizini Barcelone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Sjedinjene Države također su kazale kako provjeravaju je li možda među putnicima bilo i američkih građana.

Francuski predsjednik FrancoisHollande vjeruje da je među putnicima bilo i turskih državljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska policija je na mjestu nesreće izvijestila da nema preživjelih i da će zbog teškog terena trebati dani da bi se pronašla tijela stradalih.

"Trebat će nam dani da pronađemo tijela žrtava, a potom i ostatke zrakoplova", rekao je visoki policijski službenik Jean-PaulBloy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski premijer ManuelValls rekao je pred parlamentom u Parizu: "Helikopter je uspio sletjeti na mjesto nesreće i potvrdio da nažalost nema preživjelih".

Radi se o prvom padu velikog putničkog zrakoplova na francuskom tlu od nesreće Concordea kod Pariza prije gotovo 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Airbus A320 je najzastupljeniji putnički zrakoplov na svijetu, odlične iako ne besprijekorne povijesti u pogledu sigurnosti.

Germanwings još uvijek ne zna uzrok nesreće

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

Germanwings, uz najdublju sućut onima koji su izgubili članove obitelji i bliske osobe, kazao je na konferenciji za novinare da su timovi Lufthanse, Airbusa i Germanwingsa na putu prema mjestu nesreće. Isto tako, naglasili su da problem nije bio u starosti zrakoplova kao i da su ga u ponedjeljak pregledali stručnjaci Lufthanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je Airbus A320 u ljeto 2013. prošao zadnju veliku kontrolu, tipa C, upravo po njegovoj servisnoj knjižici. Takav tip kontrole radi se u pravilu svakih 12 do 18 mjeseci.

Airbus je zrakoplov isporučio Lufthansi prije 24 godine, rekao je čelnik kompanije Thomas Winkelmann na novinskoj konferenciji. Otad je letio isključivo za Lufthansu a prošle je godine prebačen u Germanwings.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je zrakoplov nešto stariji od Lufthansinog prosjeka od 11,5 godina, ali je to "prihvatljivo jer su standardi održavanja u Lufthansi poznati u svijetu kao vrlo visoki", kazao je Winkelmann.

Kapetan zrakoplova bio je iskusan pilot koji je letio za Lufthansu i Germanwings posljednjih deset godina, kaže kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplov je ponirao osam minuta. Zadnji kontakt s francuskom kontrolom leta bio je u 10,53 sata, dodao je Winkelmann.

Germanwings još uvijek ne zna što je uzrokovalo nesreću jer "nije bilo anomalija na zrakoplovu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel i Rajoy u srijedu u Francuskoj

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

Njemačka kancelarka AngelaMerkel rekla je u kratkoj izjavi novinarima u Berlinu da će u srijedu otputovati u Francusku.

I španjolski premijer MarianoRajoy najavio je da će u posjetiti mjesto pada zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel je nesreću nazvala šokom koji je bacio Njemačku, Francusku i Španjolsku u duboku žalost.

"Sutra ću tamo otputovati kako bi sama dobila uvid i kako bih razgovarala s lokalnim dužnosnicima", rekla je kancelarka novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da se dogovorila s Francuskom i Španjolskom da će si međusobno pomagati u potrazi za uzrocima nesreće.

Također je upozorila da ne valja nagađati o uzrocima nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski premijer Valls kazao je da se zasad ne može isključiti nikakva hipoteza, dok su ranije njemački sigurnosni stručnjaci kazali da nema naznaka da je riječ o terorizmu.

Sjedinjene Države također su kazale da ništa ne ukazuje na teroristički napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska uprava civilnog zrakoplovstva kazala je da avion nije uputio poziv u pomoć.

"Posada nije uputila signal... zračna kontrola odlučila je proglasiti da je avion u nevolji jer je izgubila kontakt s posadom i zrakoplovom", pojašnjeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto nesreće trebali bi posjetiti veleposlanica Njemačke u Francuskoj SusanneWasum-Rainer, zajedno s francuskim ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom.

Njemački prometni stručnjaci odmah su se uputili na mjesto nesreće, kamo bi trebao stići i ministar prometa AlexanderDobrindt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretražuje se područje pada zrakoplova A320

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter


Spasilački timovi helikopterima su prebačeni u zabačeno područje francuskih Alpa, mjesta pada zrakoplova Germanwingsa, no prve informacije s terena govore da se ne može ništa učiniti, prenosi u utorak dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ništa nismo mogli učiniti. Na području pada zrakoplova nema se što vidjeti, tek manji ostaci. Zrakoplov se potpuno raspao", kazao je visokogorski planinski vodič Jean-Louis Bietrix.

Lokalni zastupnik ChristopheCastaner, koji je to područje naslijetao helikopterom s ministrom unutarnjih poslova BernardomCazeneuveom, poslao je poruku da su "prizori zastrašujući".

"Užas. Nema ničega osim ostataka zrakoplova i tijela. Zrakoplov je potpuno uništen", napisao je Castaner na Twitteru.

Područje pada Airbusa 320 na 2000 metara nadmorske visine "češlja" oko 350 vatrogasaca, 300 vojnika, 10 helikoptera i jedan vojni zrakoplov, a pomoć u prikupljanju tijela ponudili su SAD i Rusija.

Pronađena crna kutija predana je istražiteljima koji će je pomno analizorati. "U ovom trenutku smatramo da je riječ o nesreći, a sve drugo bilo bi nagađanje", kazala je Heike Birlenbach, potpredsjednica Germanwingsa, u vlasništvu grupacije Lufthansa.

Let 4U 9525 trebao je poletjeti iz Barcelone u 9:35, ali je pomaknut za 10:01. U Dusseldorf je trebao sletjeti u 11:55.

Glavni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann je kazao da je zrakoplov u 10:45 letio na visini od 12.000 metara, ali je nakon minute napustio tu visinu. Prije nego je udario u strmu alpsku padinu zrakoplov je ponirao punih osam minuta.

Francuski kontrolori leta izgubili su kontakt sa zrakoplovom u 10:53 na visini od oko 2000 metara. Francusko civilno zrakoplovstvo je priopćilo da posada nije uputila poziv za pomoć. Pilot zrakoplova radio je za Lufthansu 10 godina i imao je 6000 sati leta s Airbusom.

16:15 - Francuski predsjednik FrancoisHollande ranije je rekao da su putnici vjerojatno njemački, španjolski i turski građani, dok je španjolski službeni izvor kazao da je među njima bilo 45 Španjolaca. Francuskih putnika u zrakoplovu vjerojatno nije bilo. Po prvim informacijama na letu je bilo 67 Nijemaca.

Glasnogovornica njemačkog grada Haltern am See kazala je da vjeruje da je u avionu bilo 16 školske djece i dvoje učitelja iz tog grada, ali da to još nije potvrđeno.

16:00 - Avion Germanwingsa potpuno je uništen, a njegove krhotine su se raspršile na više od 2 kilometra. Zrakoplov je oštro padao osam minuta, a počeo se rušiti jednu minutu nakon što je dosegao krajnju visinu leta. 

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP


"Kontakt s francuskim radarom, francuskom kontrolom leta završio je u 10,53 sati. Potom se avion srušio", rekao je izvršni direktor Germanwingsa ThomasWinkelmann na novinskoj konferenciji.

Francuska uprava civilnog zrakoplovstva kazala je da avion nije uputio poziv u pomoć.

"Posada nije uputila signal... zračna kontrola odlučila je proglasiti da je avion u nevolji jer je izgubila kontakt s posadom i zrakoplovom", pojašnjeno je.

U snimci koju vam donosimo možete vidjeti mjesto nesreće iz zraka.

15:45 - U posljednjih deset godina u svijetu je bilo čak stotinjak zrakoplovnih nesreća u kojima je život izgubilo na tisuće ljudi. Ovdje pogledajte kronologiju avionskih nesreća s najsmrtonosnijim ishodima.

15:15 - Direktor Germanwingsa ThomasWinkelmann je izjavio kako je avion padao osam minuta prije nego što se srušio.

14:40 - Vidno potresena njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je duboku sućut obiteljima poginulih. Najavila je da danas na mjesto nesreće ide ministar vanjskih poslova Steinmeier, a sutra ona.

14:30 - Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske: "Prema za sada dostupnim informacijama nemamo saznanja da među žrtvama zrakoplovne nesreće ima hrvatskih državljana, ali smo u kontaktu s nadležnim institucijama u Njemačkoj i izvijestit ćemo vas čim budemo imali nove informacije". 

14:28 - France.info piše kako je zrakoplov udario u planinu na visini od 1.800 metara.

14:25 - Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog pogiblje njemačkih putnika, za koje se vjeruje da ih je u zrakoplovu bilo najviše.

14:10 - Među 150 poginulih putnika i članova posade bile su i dvije bebe.

13:50 - Helikopteri dovoze tijela putnika u improviziranu mrtvačnicu.

13:45 - Španjolski kralj Felipe VI. zbog nesreće prekinuo je svoj posjet Francuskoj.

13:43 - Vodeći francuski sindikat kontrolora leta (SNCTA) odustao je od štrajka najavljenog od srijede do petka.

13:40 - Njemačka je vlada objavila kako će na mjesto nesreće poslati sigurnosne službe koje će pokušati utvrditi uzrok nesreće, a najavili su i obraćanje kancelarke Angele Merkel u vezi nesreće.

13:35 - Germanwings je nedugo nakon nesreće na svom Twitter profilu izmijenio svoj logo, koji je sada iscrtan sivom i crnom bojom. 

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

Germanwings logo

13:30 - Germanwings je na svom službenoj Twitter profilu objavio podatak kako se u avionu nalazilo 144 putnika i šest članova posade 

13:20 - Španjolski premijer Mariano Rajoy kazao je kako će surađivati u istrazi nesreće zajedno s Francuzima i Nijemcima. 

13:15 - Zamjenik španjolskog premijera objavio je da je u avionu bilo 45 Španjolaca.

13:00 - Francuski ministar prometa Alain Vidalies potvrdio je kako je poziv upomoć zaprimljen u 10:47 sati. Avion je tada bio na visini od 5.000 metara i netipičnoj situaciji. Nedugo nakon toga se srušio. 

Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier kazao je: "Naše su misli s obiteljima onih koji su bili na ovom letu".

12:40 - Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet kazao je kako je olupina aviona pronađena na 2.000 metara nadmorske visine.

Na mjesto nesreće upućeno je 240 vatrogasaca i 210 policajaca. Radi se o iznimno nepristupačnom terenu. 

12:35 -  "Još uvijek ne znamo što se dogodilo na tom letu. Izražavam duboko suosjećanje s obitelji i prijateljima naših putnika i članova posade. Potvrde li se naši strahovi, bit će to crni dan za Lufthansu. Nadamo se da ćemo pronaći preživjele", čelnik Lufthanse Carsten Spohr.

12:30 - Francuski premijer Manuel Valls potvrdio je pad zrakoplova te izjavio kako je u nesreći poginulo između 142 i 150 putnika. Dodao je i kako je uzrok nesreće još uvijek nepoznanica.

"Ovo je tragedija. Uvjeti u kojima se dogodila nesreća tjeraju nas na pretpostavku da preživjelih nema. Područje gdje je avion pao poprilično je nepristupačno", rekao je.

12:20 - Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je kako je područje pada aviona nepristupačno i prema tome - male su šanse da ima preživjelih.

12:15 - Aktivirana je krizna skupina na razini ministarstva koja će koordinirati djelovanje nakon nesreće. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve odmah se uputio na lice mjesta.

12:00 - Iz Germanwingsa ne žele davati izjave dok ne budu imali konkretnije informacije.

"Germanwings je svjestan medijskih objava koje spekuliraju oko incidenta, ali trenutačno još nemamo nikakvu potvrđenu informaciju s naše strane. Mediji će biti obaviješteni čim budu dostupne potvrđene informacije", priopćeno je iz Germanwingsa.

Kako prenosi Reuters, srušeni avion bio je star 24 godine, u vlasništvu Lufthansa je od 1991. godine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo