oslobođeni studenti / Završila opsada na sveučilištu: ubijeno 147 ljudi, uključujući četiri terorista

Image
Foto: AP Images

Tijekom sada već završene opsade ubijeno je najmanje 70 ljudi, a od 815 studenata, nestalo je njih 535, javljaju u četvrtak agencije

2.4.2015.
18:03
AP Images
VOYO logo

Operacija kenijskih snaga sigurnosti za preuzimanje kontrole sveučilišta je završila i četvorica terorista su ubijena, rekao je NDOC nakon 16 sati od početka napada na mjesto 150 km udaljeno od somalske granice. "Potvrđena je smrt 147 osoba", navodi NDOC na društvenoj mreži Twitter.

Kenija je ponudila 215.000 američkih dolara za informaciju koja bi vodila uhićenju Mohameda Mohamuda kojeg su prozvali "najtraženijim" čovjekom, a koji je povezan s napadom na sveučilišni kampus Garissi na istoku zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sada već završene opsade ubijeno je najmanje 147 ljudi, javlja New York Times, a od 815 studenata, nestalo je njih 535, javljaju u četvrtak agencije. Broj ozlijeđenih je 79, a 500 studenata je spašeno.

Četiri napadača su ubijena, a nestali studenti su oslobođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova na Twitteru je objavilo fotografiju osumnjičenika za napad, iznos nagrade za svaku vrijednu informaciju i brojeve na koje su se građani mogli javiti.

Ministar Joseph Nkaissery je potvrdio da su od 815 studenata na kampusu pobrojali njih 280 te da ih nedostaje još 535.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o kršćanskim studentima koje su islamistički miltanti uzeli za taoce.

Odgovornost za napad preuzela je islamistička skupina Al-Šabab, povezana s al Kaidom, iz susjedne Somalije koja je u prošlosti izvela više napada na teritoriju Kenije, među kojima i napad na trgovački centar u Nairobiju u rujnu 2013. u kojemu je ubijeno 67 osoba. Skupina je također priopćila da je uzela puno kršćana za taoce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Al-Šababa je u svom posljednjem javljanju kazao da su razvrstali ljude i pustili muslimane te da se borbe u kampusu i dalje vode.

Kampus se nalazi u okruženju policije i vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta je oko 14 sati objavio priopćenje u kojem piše da su "teroristi napali Sveučilište Garissa, nekoliko ljudi su ubili i ranili, a druge su zatočili". Uputio je sućut obiteljima pokojnih i rekao da je Vlada poduzela sve potrebne mjere.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo